Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

11.11 Wat is Singles day en waarom is deze dag zo belangrijk voor China?

Singles day, een gekke naam voor een feestdag in een land waar juist alles wat in tweevoud komt geheiligd wordt. Valentijnsdag daar kan iedereen zich wel wat bij voorstellen maar wat is Singles day en wat is er zo speciaal aan deze dag? Dat ga ik je uitleggen.

Wat is Singles day?

Singles Day (Guānggùn Jié in het Chinees) is een dag die in het leven in geroepen om je trots te voelen op het vrijgezelle leven, maar inmiddels een hele andere betekenis heeft gekregen. Singles day vindt ieder jaar plaats op 11.11 (11 november).

De oorsprong van Singles day

De viering van singles day is ontstaan in 1993 op de universiteit van Nanking. Deze dag is ontstaan nadat een groep vrijgezelle mannen bijeenkwamen in de slaapzaal van de universiteit om samen ideeën uit te wisselen over hoe ze aan een vriendin konden komen en tegelijkertijd activiteiten organiseerde om te vieren dat ze nog vrijgezel waren. De studenten hebben deze traditie vervolgens doorgezet nadat ze waren afgestudeerd, waardoor andere studenten en universiteiten door heel China de traditie hebben opgepakt.

In 2009 werd het een officiële commerciële Chinese dag die nog grootser is voor China dan Black Friday is voor Amerika!

Waarom vieren ze Singles day op 11.11?

Singles day in China op 11.11
Singles day (Guānggùn Jié ) in China op 11.11

In China speelt numerologie een belangrijke rol in de cultuur en het zakenleven. Sommige getallen brengen geluk en sommige juist ongeluk.

De vier éénen die voor(t)komen uit de datum 11 November worden veelal met een punt geschreven. Het getal 11 symboliseert twee personen die elkaar hebben gevonden en samen zijn. 11.11 staat dus voor meerdere personen die elkaar vinden op deze speciale dag.

Veel koppels vieren Singles day in China doormiddel van prachtige cadeau’s en grootse feesten te organiseren. Voor hen betekent het getal 1 dat ze de “enige” voor elkaar zijn.

Singles day is de belangrijkste commerciële (feest)dag in China

Singles day is voor de Chinezen een van de meest interessante dagen van het jaar want er gebeurd op social media zo ontzettend veel. Mensen grijpen de kans aan om te gaan trouwen en grootse feesten te organiseren, restaurants organiseren speciale evenementen om zowel de singles als de koppels een speciale avond te bieden. De meeste gekte die je online tegenkomt wordt veroorzaakt door de waanzinnige acties die de Chinese webwinkels houden.

Ondanks het feit dat Singles day begon als een dag waarop studenten trots hun vrijgezellen leven vierde is het ondertussen geëvalueerd tot het grootste online en offline koopspektakel van het jaar.

Er wordt op één dag in China meer verkocht door de grote Chinese webshops dan alle online winkels in heel Nederland verkopen in een jaar.

Deze transitie naar online uitverkoop dag begon toen internetgigant Alibaba in 2009 besloot een online actie te lanceren op basis van het concept singles day. Dat jaar werden voor de eerste keer artikelen met hoge kortingen verkocht in de webshops in verband met deze “gemaakte” dag.

En met succes, want enkele jaren later in 2013 verkocht Alibaba voor 5.8 miljard dollar op één dag! Dat is meer dan bol.com heeft verkocht in heel 2020 (€4.3 miljard) en meer dan de doelstelling voor 2021(€5 miljard)

Deze cijfers zijn indrukwekkend. Maar in 2013 was het percentage inwoners van China dat toegang heeft tot internet 45.8%. Vandaag de dag is dat geroeid tot 70.4% Deze groei van internetpenetratie zorgt ervoor dat meer Chinezen kunnen meedoen aan de online koop-gekte van Singles day. Dit is ook te zien in de verkoopcijfers want Alibaba behaalde in 2020 een omzet van een bizarre $74.1 miljard in slechts 11 dagen.

Dat is maar liefst $4,67 miljoen dollar aan omzet per minuut door alleen Alibaba op een gemaakte commerciële dag in 2020.

Wat betekent het om single te zijn in China?

China is een land met een enorm hoge prestatiedruk waarbij sociale status enorm belangrijk is. Deze druk wordt niet alleen ervaren op de werkvloer of bij sociale situaties, maar ook op het gebied van het vinden van de juiste partner. Trouwen op jonge leeftijd en hier op elke familiaire bijeenkomst over uitgevraagd gevraagd worden is de standaard. 

Het vinden van een partner is daarentegen niet zo makkelijk in een land waarbij er 37,17 miljoen meer mannen dan vrouwen zijn. Dit is de reden dat je in veel parken in China nog steeds traditionele bruiloft-markten tegenkomt in grote parken. Zeker op 11.11 zie je veel van dit soort bijeenkomsten om de juiste partner te vinden.

Singles day in Nederland?

Singles Day is vooral in China razend populair, maar we zien dat het internationaal ook steeds meer voeten in de aarde krijgt. Alibaba merkte op dat in 2020 al meer dan 31.000 buitenlandse merken meededen aan de Singles day verkopen op Alibaba. Ook in Nederland zien we dat het een toenemend fenomeen is. Goed dat je daarom dit artikel leest! Onze verwachting is namelijk dat dit alleen maar gaat toenemen. Net als hoe Black Friday ook langzaam is overgewaaid naar Nederland vanuit Amerika.

Singles day bij bol.com en andere grote Nederlandse webshops

Nederlandse webshops zoals Mediamarkt, BCC, Douglas en Bol.com volgen China natuurlijk op de voet. Ze zien dat deze speciale verkoopdag miljoenen oplevert voor Chinese webshops, maar ze merken ook dat op deze speciale dag er een enorme hoeveelheid Chinese producten in Nederland wordt verkocht via bijvoorbeeld Aliexpress.

Singles day bij Aliexpress
Hoge kortingen bij Aliexpress

Om deze golf tegen te gaan zie je dat de Nederlandse shops ook langzaam aan met hun prijzen beginnen te stunten. We zien nog niet de meest gestoorde kortingen zoals in China waar meer dan 70% korting wordt gegeven op schoenen en deze ook nog eens gratis wereldwijd worden geleverd, maar we zijn op weg naar een nieuwe standaard.

Wij geloven dat deze trend dezelfde adoptiecurve zal volgen als Black Friday. Waarin we zien dat de tech webwinkels, Singles day als eerste oppakken, daaropvolgend de parfumeries & relatiegeschenken winkels, en later de grote massa. Want hoe je het went of keert, om de kracht van de Chinese webwinkels kunnen we niet meer heen.

Ga jij dit jaar ook veel inslaan op Singles day? Laat het hieronder weten in de comments.

Veelgestelde vragen

Wat is Singles day in China?

Dit is een speciale online uitverkoop dag waarbij Chinese webshops stunten met hoge kortingen.

Wanneer is Singles day?

Elk jaar op 11 November (11.11)

Waar komt Singles day vandaan?

Singles day komt oorspronkelijk uit China en is ontstaan op een universiteit in de stad Nanking om de negatieve associatie van het vrijgezelle leven weg te halen.

Hoeveel mannen wonnen er in china ten opzichte van vrouwen?

In China wonen 37,17 miljoen meer mannen dan vrouwen.

Vieren alleen singles 11.11?

Nee, koppels grijpen deze kans ook aan om te gaan trouwen, of juist leuke spullen voor elkaar te kopen.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *