Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Chinees nieuwjaar 2023 jaar van het konijn, hoe zit dat nou eigenlijk?

Chinees nieuwjaar begint voor de Chinezen op de eerste dag van de eerste maand op de Chinese maankalender. Van alle Chinese festiviteiten is Chinees nieuwjaar het grootste en belangrijkste feest. Omdat het feest precies tussen het einde van de winter en het begin van de lente valt, wordt het ook wel het Chinese Lente feest genoemd.

Chinees nieuwjaar 2023: jaar van het konijn

2023 is het jaar van het Konijn. Het konijn staat in China symbool voor de maan.

Er wordt gezegd dat mensen in het jaar van het konijn geboren zijn, erg serieuze mensen zijn die alles wat ze doen objectief bekijken en serieus uitvoeren.

Het jaar van het konijn is het vierde jaar in de 12 jarige cyclus. Dit komt door de legende van de Jade keizer en de dierenriem.

Volgens deze legende organiseerde de Jade keizer een feest en zei hij dat de volgorde van de dierenriem werd bepaald door de volgorde waarop de 12 dieren op het feest van de keizer. Het konijn was trots op zijn snelheid en was hier zelfs wat arrogant over. Hij maakte vaak grapjes over de os 牛 (niú).

Het konijn vloog van start, en kwam er snel achter dat hij ver voorliep op de andere dieren. In zijn veronderstelling dat hij als eerste zou aankomen, besloot hij een dutje te doen onder een boom. Toen hij wakker werd, was hij ingehaald door 3 dieren waarvan de os (waar hij altijd over grapte) er eentje was.

Zo kwam het konijn als 4e aan op het feest en is het volgens de legende dus het 4e jaar van de 12 jarige cyclus.

Screenshot 2023 01 21 at 11.16.43

De Chinese maankalender uitgelegd.

De Chinese maankalender telt maanden net wat anders dan hoe wij dit doen in het westen. Wij gebruiken namelijk een Gregoriaanse kalender.

Het Chinees nieuwjaar begint in 2023 op 22 januari. Hiermee is het nieuwe jaar van het konijn 兔子 (Tùzǐ) begonnen.

De maankalender is gebaseerd op maancycli. Dat wil zeggen dat een maand in de Chinese maankalender net zo lang duurt als dat een volle maan cyclus duurt. Deze duurt over het algemeen 29 en een halve dag. In deze 29 en een halve dag veranderd de volle maan naar een halve maan en terug naar de volle maan.

Een Chinees jaar duurt net als een Gregoriaans jaar 12 maanden, maar het is dus mogelijk dat deze op een ander tijdstip begint en eindigt omdat onze maanden verschillen van duur (soms 28 dagen en soms 31 dagen).

Chinees nieuwjaar begint daarom nooit op dezelfde dag.
als geheugensteuntje kan je daarom de onderstaande tabel aanhouden als je wilt weten wanneer het Chinees nieuwjaar is. Je ziet ook gelijk wat het Chinese dierenriem teken is dat in dat jaar centraal staat.

JaarSterrenbeeldBegint opVakanties periode
2020Rat 鼠 (shǔ)zaterdag 25 januari24 tot 30 januari
2021Os 牛 (niú)vrijdag 12 februari11 tot 17 februari
2022Tijger 虎 (hǔ)dinsdag 1 februari31jan tot 6 februari
2023Konijn 兔 (tù)zondag 22 januari21 tot 27 januari
2024Draak 龙 (lóng)zaterdag 10 februari9 tot 15 februari

Chinees nieuwjaar voorbereidingen

Chinezen hebben vele tradities die met Chinees nieuwjaar te maken hebben.

Vanaf de 23e dag van de 12e maan-maand beginnen mensen al met het voorbereiden voor Chinees nieuwjaar.

Huizen worden helemaal schoongemaakt. Om je familie en je huis klaar te stomen voor het nieuwe jaar, is het gebruikelijk dat de hele familie samen het huis waarin ze wonen van top tot teen schoonmaken van binnen.

Cadeautjes worden gekocht. Tijdens Chinees nieuwjaar staat het geven van cadeautjes aan je naasten centraal. Je kunt dit een beetje vergelijken met het geven van cadeau’s tijdens kerst of voor een verjaardag. Er worden vaak flinke cadeau’s gekocht maar ook wordt er geld gegeven in een Hóng bǎo (rode envelop).

Versieringen worden opgehangen. Tijdens Chinees nieuwjaar worden er allerlei versieringen opgehangen om het nieuwe jaar te vieren. Veel voorkomend zijn rode lampionnen, rode papieren versieringen, slingers en rode Chinese waaiers.

In de aanloop van Chinees nieuwjaar ruikt het vooral erg lekker in Chinese huizen omdat ze het eten voor dit speciale festival aan het voorbereiden zijn.

Eten tijdens Chinees nieuwjaar

Maancake

2719937393
Maan cake ook wel 月饼 Yuèbǐng genoemd

Een van de heerlijke versnaperingen die je echt geproefd moet hebben is de Chinese maancake. De Chinese maancake is tijdens Chinees nieuwjaar bijna overal te verkrijgen in China-town. Wel is de cake vaak veel lekkerder als je er een hebt die zelf gemaakt is, en niet eentje die standaard in de winel ligt. Elke familie heeft zijn/haar eigen recept voor de perfecte maancake.

Dumplings

1518313664721718

Een ander gerecht dat eigenlijk bij Chinees nieuwjaar hoort zijn dumplings.
Dit is een gefrituurd of gekookt deegballetje met daarin bijvoorbeeld vlees, groente, vis of soms zelfs soep. Ze worden gegeten met allerlei soorten sausjes varierend van zuur tot enorm pittig in bepaalde provincies zoals Sichuan.

Deze dumplings worden vaak door de hele familie samen gemaakt. Op een avond maakt de gemiddelde Chinese familie wel meer dan 100 dumplings klaar.

De dumplings worden worden gegeten tijdens het Chinees nieuwjaar zodra de klok 12 uur slaat. Hiermee wordt dan ook het nieuwe jaar ingeluid.

Dumplings (Jiǎozi 饺子) worden gegeten omdat het lijkt op 更岁交子 Gèng suì jiāo zi dat “veranderen van jaar en dag” betekend.

Gebruiken tijdens Chinees nieuwjaar

Elkaar bezoeken

Vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar gaan Chinezen op bezoek bij vrienden en familie om elkaar een voorspoedig nieuw jaar toe te wensen. Ook hierbij staat het geven van geld of cadeaus centraal. Het is een cruciaal punt om te laten zien aan een vriend/familie of zakenpartner dat je gelooft in jullie relatie.

Vuurwerk afsteken

Het afsteken van vuurwerk is ook net als in Nederland een belangrijk onderdeel van inluiden van het nieuwe jaar. Veel kinderen gaan de straat op met rotjes en overal worden duizendklappers of vuurpijlen klaargezet.
Dagen lang hoor je geknal van vuurwerk en staan de straten blauw van de rook.

Ook zie je overal dit soort kraampjes waar allerlei soorten vuurwerk wordt verkocht.

Vuurwerk kraam in Chengdu
Vuurwerkkraam in Chengdu (eigen foto,2014)

⚠️ Sinds 2016 is het afsteken van vuurwerk in grote steden verboden. De autoriteiten hebben besloten dat er te veel luchtvervuiling veroorzaakt werd door vuurwerk. Dit houdt mensen op het platteland overigens niet tegen om vuurwerk af te steken.

De achterliggende gedachte van het vuurwerk afsteken in China gaat eeuwen terug in de tijd. Volgens de legendes werd vuurwerk gebruikt om kwade geesten en kwaadwilligen weg te jagen. De eeuwen oude legende van de Nian is hier een voorbeeld van.

Speciale evenementen

Veel Chinese tempels houden ook evenementen die “tempel fairs” genoemd worden tijdens Chinees nieuwjaar.
Tijdens deze evenementen vinden vele mooie optredes plaats waaronder de prachtige draken dans en de leeuwen dans.

Daarnaast zijn er talloze kleine kraampjes waar je heerlijke zelfgemaakte Chinese lekkernijen kunt proberen.

Chinese draken staan symbool voor geluk. Tijdens de Chinese draken dans jaagt de draak een bal achterna. Deze bal wordt de bal van wijsheid genoemd. De draak staat symbool voor de mens die de wijsheid achterna streeft in het leven. De draak wordt bestuurd door de drakendansers die middels een stok een gedeelte van de Chinese draak kunnen besturen.

De langste Chinese draak tijdens een drakendans is 5.5 kilometer!

Drakendans uitgelegd in onderstaande Nederlandstalige video

Bekijk onderstaande video over de drakendans waarbij er wordt uitgelegd wat de drakendans precies is, en wat het symboliseert.

Vragen beantwoord over Chinees Nieuwjaar

Wanneer is Chinees nieuwjaar in 2023

Het Chinese nieuwjaar begint op 22 januari. De festiviteiten duren 15 dagen en zijn afgelopen op 5 februari.

Wat is het sterrenbeeld voor Chinees Nieuwjaar 2023?

De Chinese kalender geeft elk jaar een dierenteken (sterrenbeeld). 2023 is het jaar van het konijn. Dit jaar loopt van 22 januari 2023 tot 5 februari 2023.

Hoe zeg je gelukkig nieuwjaar in het Chinees

Je wenst iemand gelukkig nieuwjaar door “Chūnjié kuàilè” te zeggen. Chūnjié is namelijk “Chinees nieuwjaar “Ook kan je “Xīnnián kuàilè” zeggen dat gelukkig nieuw jaar betekend.

Waarom wordt er tijdens Chinees nieuwjaar vuurwerk afgestoken?

In het oude China werd vuurwerk gebruikt om de kwade geesten op afstand te houden. Vandaag de dag wordt het gebruikt als traditie en om het nieuwe jaar in te luiden.

Waarom wordt Chinees nieuwjaar het lente festival genoemd?

Chinees nieuwjaar wordt altijd in januari of februari gevierd dat gezien wordt als het begin van de lente. Vandaar de term “lente festival”

Hoeveel geld zit er in een rode envelop tijdens Chinees nieuwjaar?

Dat verschilt aan wie de envelop gegeven wordt. Hieronder wat voorbeelden:
Kinderen binnen de familie: €25 – €130
Kinderen van vrienden: €10 – €15
Ouders en grootouders: €65 – €260
Oudere familieleden: €40 – €130
Medewerkers:€10 – €65

Is vuurwerk afsteken verboden in China?

In grote steden zoals Shanghai en Chengdu, is het afsteken van vuurwerk verboden sinds 2016. Als iemand toch vuurwerk afsteekt, wordt er een boete van omgerekend €100 opgelegd.

Hoe lang hebben Chinezen vrij tijdens Chinees nieuw jaar?

Ondanks het complete nieuwjaar feest 15 tot 16 dagen duurt, hebben de meeste Chinezen 7 dagen vrij voor de festiviteiten.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *