Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Cultuurverschillen tussen Nederland en China uitgelegd: Sociale status

Cultuurverschillen tussen Nederland en China er zijn er genoeg om op te noemen. Daarom schreven we eerder deel 1 van dit artikel. Heb je dat nog niet gelezen bekijk dan hier deel 1 van het artikel Cultuurverschillen tussen Nederland en China. In dit artikel behandelen we het belang van Sociale status.

Het belang van sociale status

Sociale status en het laten zien ervan een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur. Veel onderdelen bepalen welke status je hebt, je huidskleur, je afkomst, je beroep maar ook je kleding. In dit artikel nemen we je mee naar de oorsprong van sociale status en laten we 5 hedendaagse voorbeelden zien waaraan je sociale status kunt herkennen.

De Nederlandse koning afgebeeld naast een burgemeester met een gouden ketting.
Van welke heer is de sociale status het grootst?

Hierboven zie je een afbeelding van de Nederlandse koning. Ik stelde de vraag “Welke van de bovenstaande mannen is het meest belangrijk in Nederland?” aan mijn Chinese vrienden.

Het zal je misschien verbazen dat het meerendeel van de mensen gesteld wezen naar de rechter man. Ze gaven als argument dat deze man er rijk en serieus uit zag mede door zijn een dure gouden ketting. De linker man (onze koning) werd gezien als assistent of beveiliger van de rechter man.

Het belang van sociale status is eigenlijk overal in China terug te zien. Het is ook een van de belangrijkste redenen waarom westerse merken het zo goed doen in China.

Verschillende kleuren pakjes sigaretten

Het roken van sigaretten gebeurt door 320 miljoen Chinezen. Dit gegeven maakt China gelijk de grootste sigaretten afnemer en sigaretten producent maakt van de wereld. Je kunt op bijna elke hoek van de straat sigaretten kopen. Je zult ook merken dat bijna alle Chinezen in de grote stad een sigaret opsteken. Het roken maakt deel uit van sociale interactie en je zult ook vaak bij kennismaking een sigaret aangeboden krijgen. Ook bij deze simpele interacties komt er een verborgen manier van sociale status om de hoek kijken. Zelfs de prijs van een pakje sigaretten is van belang.

Chinese sigaretten van yi pin mei stralen sociale status uit
Verschillende kleuren pakjes van hetzelfde sigarettenmerk om welvaart aan te tonen

Hierboven zie je pakjes sigaretten van het merk YI PIN MEI. Bij deze pakjes is het aantal sigaretten in het pakje en de soort tabak identiek. Het enige verschil tussen de pakjes is de kleur en de prijs per pakje. Het goedkoopste pakje zie je linksboven voor 3.5元 (omgerekend €0.45) en rechtsonder zie je het duurste pakje dat ook vaak als cadeau wordt gegeven of als offer aan de doden wordt gebracht. Dit pakje kost 20元 (omgerekend €2.58)

Hoeveel je te besteden hebt aan sigaretten wordt dus als maatstaaf gezien van je sociale status. Wil je een goede indruk maken? Zorg dan dat je voor een goede indruk altijd een paar pakjes premium sigaretten bij je hebt.

Waarom is sociale status van groot belang in China?

Het belang van sociale status komt voort uit het confucianisme waarin relaties centraal staan. Het confucianisme is een ethisch en filosofisch systeem dat tot op de dag van vandaag een grote impact heeft op de leefwijze van veel Chinezen. In dit wikipedia artikel lees je meer over het confucianisme.

Confucius spreekt eigenlijk over zes basiswaarden die in het Chinees bekendstaan als RenXiaoYiLiChung en Shu, deze basiswaardes zorgen voor sociale harmonie – het grote doel van het confucianisme. In deze situatie kent elk individu zijn of haar plaats in de sociale orde en speelt ieder zijn of haar rol.

Sociale status is veel belangrijker in China dan in Nederland. Heb jij wel eens een situatie meegemaakt waarin je merkte dat jouw sociale status van enorm belang was? Laat het weten in de comments hieronder.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *