Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

De rode envelop, het belangrijkste cadeau in China.

In China kun je er niet om heen. Bij festiviteiten komt de rode envelop altijd naar boven. In dit artikel leggen we je uit wat de rode envelop is, bij welke festiviteiten deze wordt gebruikt en hoeveel geld je kunt verwachten in de envelop. Wil jij iemand een rode envelop geven, maar weet je niet hoeveel er in moet? Ook dat wordt in dit artikel behandeld. Lees dus gauw verder.

Inhoudsopgave

Wat is een Chinese rode envelop

De rode envelop, ook wel rood pakketje, geluksgeld of Hóngbāo in het Chinees genoemd, wordt gebruikt om geld te geven aan iemand bij een bruiloft, een verjaardag, een festival maar voornamelijk tijdens het Chinese Nieuwjaar.

Het is een Chinees nieuwjaarscadeau met geld dat in rood papier is gestopt.
Deze rode pakketjes worden meestal door ouders, grootouders of werkgevers aan de kinderen, kleinkinderen of werknemers gegeven tijdens Chinees nieuwjaar.

Red Envelope o

Waarom worden er rode enveloppen gebruikt?

Beschermen tegen een legendarisch monster

Volgens een eeuwenoude legende was er een monster dat “Sui” werd genoemd. Dit monster verscheen op nieuwjaars avond en was er op uit om kinderen wat aan te doen. Er werd gezegd dat wanneer het monster het hoofd van een slapend kind aanraakte, dit kind koorts zou krijgen en hierdoor later niet succesvol zou worden.

Ouders deden er van alles aan om te voorkomen dat sui niet aan hun kinderen kon komen. Er zijn meerdere variaties van het verhaal waarom geld kinderen beschermt tegen Sui, maar ik zal hieronder de twee voornaamste uitleggen.

Variatie 1. Een oud volksverhaal

Dit verhaal gaat over een oud stel met een dierbare zoon. Zoals alle ouders waren ze bang dat sui hun zoon een bezoekje zou brengen op de avond van Chinees nieuwjaar. Ze probeerde hun zoon wakker te houden door samen met hem te spelen met 8 koperen munten. Toen ze zagen dat hun zoon toch langzaam in slaap begon te vallen, stopte ze de 8 koperen munten in een rode papieren zak en legde deze onder zijn kussen. Twee oudere kinderen kregen de taak om op hun jongere vriend te letten terwijl hij sliep.

Plotseling vloog de deuren en ramen open door een wervelwind en zelfs de kaarsen gingen uit. Het was Sui die gekomen was de jongere zoon lastig te vallen. Toen Sui probeerde de jonge zoon aan te raken, scheen er plotseling een gouden licht van onder het kussen vandaan waardoor Sui schrok en wegvluchtte.

 

Sindsdien werd het als een soort exorcisme gezien om een rood papier en koperen munten te gebruiken.

Variatie 2: Goddelijke interventie

Dit verhaal verteld dat de ouders van een jonge zoon dagelijks bidde tot god en hem vroegen om hun zoon te beschermen tijdens de nacht van Chinees nieuwjaar.

Als antwoord op de gebeden stuurde God 8 sterke soldaten verkleed als koperen munten om de jonge zoon te beschermen. De ouders vonden de koperen munten en besloten deze aan elkaar te rijgen met behulp van een lange rode draad.

 

De draad met de 8 als munt vermomde soldaten, werd onder het kussen van de jonge zoon gelegd. Het monster is sinds dien niet meer verschenen bij de zoon of bij andere jonge kinderen in China.

Geluksmunten tegen Suì

Het Chinese woord voor “jaar” (岁suì) heeft dezelfde uitspraak als de naam van het monster dat de kinderen achterna zat 祟(Suì).

Het geld wat gegeven wordt tijdens Chinees nieuwjaar wordt 压岁钱 Yāsuìqián (Nieuwjaarsgeld) genoemd.

Vele jaren later wordt de traditie nog steeds gevolgd, echter zijn de munten vervangen door briefgeld en de rode draad is vervangen door een rode envelop.

Het delen van geluk

Tegenwoordig is een rode envelop vol met geld niet alleen een geschenk meer voor kinderen, maar ook voor ouderen, famillieleden, vrienden en ook werknemers. Rood is de meest populaire kleur dat direct gekoppeld staat aan “geluk” in China. Mensen gebruiken deze manier om geluk en de beste wensen met elkaar te delen.
 

Aan wie geef je een rode envelop?

Voornamelijk kinderen en ongetrouwde jonge familieleden kijken uit naar het ontvangen van een rode envelop van hun familie. Meestal krijg je nadat je getrouwd bent geen rode envelop meer maar dit verschilt per familie.

Wanneer geef je zelf een rode envelop? Meestal wordt er gezegd dat zodra je een eigen betaalde baan hebt, je klaar bent om rode enveloppen te geven aan je familie. Ze zeggen dat cadeaus geven beter is dan ze ontvangen, en dat je er een speciaal gevoel van krijgt. Ik kan je vertellen dat je dit speciale gevoel veel zult hebben want er wordt zodra je een betaalde baan hebt van je verwacht dat je iedereen een rode envelop geeft. Hieronder zie je wie deze enveloppen krijgen.
 

71MipXBiJPL. AC SY355

Kinderen uit je familie:

Volgens de oude traditie is het gebruikelijk dat mensen kinderen geluksgeld geven zodra ze zelf geld verdienen. Dit geldt vaak voor je eigen kinderen, neefjes nichtjes maar soms ook de kinderen van vrienden of collega’s.

 Oude man geeft rode envelop aan kleinkinderen
Oude man geeft rode envelop aan kleinkinderen

Ouderen:

Kostwinnaars in de familie geven natuurlijk niet alleen aan de kinderen, maar zullen ook hun ouders en grootouders verrassen met geluksgeld ingepakt in een rode envelop. Hiermee toon je respect en dankbaarheid voor de opvoeding en het delen van wijsdom.

Medewerkers:

Het is gebruikelijk dat de baas van een bedrijf aan het einde van het jaar (voor het begin van de Chinese nieuwjaarsvakantie) alle medewerkers een extraatje geeft door middel van de rode enveloppen.

In het zuiden van China is het overigens gebruikelijk dat medewerkers dit krijgen zodra ze terug komen van de nieuw jaarsvakantie.

Het geven van een rode envelop bij terugkomst van vakantie wordt Lì shì 利是 genoemd.
Dit is zo gek nog niet want heel veel Chinezen komen niet terug naar hun werk na Chinees nieuwjaar omdat ze bijvoorbeeld ergens anders een betere baan hebben gevonden via familie of vrienden.

Hoeveel geld zit in een rode envelop?

Er zijn niet echt vaste regels voor hoeveel geld er precies in een rode envelop moet zitten. Dit hangt een af van de familie maar ook van de financiële status. Ook verschilt het nogal tussen verre en hechte relaties. Hieronder zie je een voorbeeld in RMB (Chinese Yuan) en de doorvertaling naar Euro.

OntvangerBedrag in Chinese YuanBedrag in Euro’s
Kinderen uit je eigen familie¥ 200 – ¥ 1.000€ 25 – € 130
Kinderen van kennissen¥ 50 – ¥ 100€ 10 – € 15
Je ouders en grootouders¥ 500 – ¥ 2.000€ 65 – € 260
Volwassen familieleden¥ 300 – ¥ 1.000€ 40 – € 130
Medewerkers/collega’s¥ 50 – ¥ 500€ 10 – € 65

Soms zorgt deze traditie ook voor grote problemen want in sommige grote steden komt het steeds vaker voor dat jonge kinderen rode enveloppen krijgen met grote geldbedragen. Deze bedragen kunnen soms oplopen tot ¥ 10.000 per envelop.

Je snapt natuurlijk dat dit een grote prestatie druk met zich meebrengt, maar het zorgt er ook voor dat Chinese kinderen steeds meer gewend raken aan het krijgen van geld zonder er iets voor te hoeven doen.

De kosten van een Chinees nieuwjaar feest samen met het geven van de rode enveloppen is vaak de grootste uitgave die een gemiddelde Chinese familie per jaar doet.

Geld geven in “geluksaantallen”

China is een land met vele soorten geloofsystemen, en een heleboel verschillende soorten bijgeloof. Een belangrijk bijgeloof heeft te maken met “geluksgetallen”. Sommige getallen brengen geluk en sommige getallen brengen enorm veel ongeluk en worden vermeden.

Bij het geven van de rode enveloppen wordt er door sommige mensen ook juist gelet op het geven van aantallen met geluksgetallen. Ze geloven er in dat het geld hierdoor sneller terugkomt of zelfs vermenigvuldigt.

In het noorden van China houdt men van integrale en even getallen zoals 100,200,800 en 1000, maar getallen zoals 250, 400, 300 of 630 worden vermeden.

Het zuiden van China doet dit anders, daar geven ze liever enveloppen met de geluksgetallen 8,6,of 9 in het aantal. Bijvoorbeeld: 88, 666,888 of 999.
Waarom deze getallen geluk met zich mee brengen heeft te maken met de uitspraak van het getal.

Hoeveel geld stop je in de rode envelop? Zie het bij intoChina
Hoeveel geld stop je in de rode envelop?

Waar moet je op letten bij het geven?

Nieuwe biljetten

Als je iemand geluk wilt wensen door middel van een rode envelop met geld, is het natuurlijk wel zo netjes om nieuw geld te gebruiken. In China komt het ook vaak voor dat er rijen voor de pinautomaten staan om deze nieuwe biljetten te krijgen rond Chinees nieuwjaar.

Het moment waarop je de rode envelop geeft

Wanneer je iemand gaat opzoeken om hem of haar een gelukkig nieuw jaar te wensen, moet je wel op het juiste moment de rode envelop geven. Dit juiste moment is gelijk als je binnenkomt en elkaar begroet. Het wordt als onbeleefd gezien als je het geld pas geeft zodra je weggaat.

Wat zijn de etiketten bij het ontvangen van een rode envelop?

Zodra je een rode envelop hebt gekregen, maak deze dan niet direct open maar bedank degene die de rode envelop aan je geeft en spreek een wens uit voor hem of haar.

Let op: In China is het erg onbeleefd als je een cadeau of rode envelop met geld direct open maakt.

Terwijl het in Nederland juist onbeleefd is als je het cadeau niet open maakt.

Chinezen vinden het erg onprettig als je de rode envelop voor hun ogen opent en kijkt hoeveel er in zit. Dit roept een gevoel van schaamte op wat ook wel gezichtsverlies genoemd wordt.

Zelf een rode envelop maken?

Heb je geen stapel rode enveloppen liggen thuis? Geen probleem! In onderstaande video zie je hoe je zelf een envelop in elkaar kunt vouwen zodat jij geld in stijl kunt geven!

Zelf een rode envelop maken? Kijk dan deze video

Moderne manier van rode envelop geven De WeChat rode envelop.

wechat red envelop
Op Wechat kun je elkaar een (digitale) rode envelop geven

Omdat China enorm groot is en het vaak voorkomt dat families ver uit elkaar wonen voor werk of school, wordt er nogal wat afgerezen tijdens Chinees nieuwjaar. Je kunt je bedenken dat het hele land afreizen met meerdere goed gevulde rode enveloppen niet altijd de meest veilige oplossing is.
Het komt ook voor dat mensen elkaar niet kunnen opzoeken doordat de afstand te groot is.

WeChat – het meestgebruikte social media platform gemaakt door Tencent heeft hiervoor een leuke digitale oplossing bedacht. Het platform bracht de WeChat rode envelop app uit. Deze app is razend populair onder jongeren en wordt veel gebruikt om elkaar een gelukkig Chinees nieuwjaar te wensen. Het is een makkelijke en vooral snelle manier om iemand op afstand een leuk presentje te geven.

Worden rode enveloppen alleen gegeven op Chinees nieuwjaar?

Nee, hoewel Chinees nieuwjaar het meest populaire festival is waarop de rode envelop wordt gegeven, wordt de rode envelop ook gegeven bij andere festiviteiten zoals:

  • Verjaardagen
  • Trouwerijen
  • Geboorte van een baby

Vragen over de rode envelop beantwoord:

Hoeveel geld zit er in een rode envelop?

Dat verschilt aan wie de envelop gegeven wordt. Hieronder wat voorbeelden:
Kinderen binnen de familie: €25 – €130
Kinderen van vrienden: €10 – €15
Ouders en grootouders: €65 – €260
Oudere familieleden: €40 – €130
Medewerkers:€10 – €65

Aan wie moet je een rode envelop geven?

Ouderen uit je familie
Kinderen uit je familie
Kinderen van vrienden
Goede vrienden/kennissen
Medewerkers

Bij welke gelegenheden geef je een rode envelop?

De meestvoorkomende gelegenheid is Chinees nieuwjaar.
De rode enveloppen worden ook gegeven bij verjaardagen, trouwerijen en als er een baby geboren is.

Tot welke leeftijd krijg je een rode envelop?

De vuistregel die veel Chinese families hanteren is dat je een rode envelop krijgt tot je getrouwd bent en op jezelf woont.

Vanaf welke leeftijd moet je zelf rode enveloppen uitdelen?

Dit hangt af van je financiële situatie, maar meestal geven Chinezen geld zodra ze hun eerste betaalde baan hebben.

Waarom zijn 666,888 en 999 geluksgetallen in China?

6, 8 en 9 zijn geluksgetallen in China . 6 Klinkt als het Chinese woord voor “voorspoedig”, 8 klinkt als het Chinese woord voor geluk en 9 klinkt als het Chinese woord voor “eeuwig”

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *