Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

WeChat de Chinese WhatsApp en nog veel meer

WeChat is niet meer weg te denken uit het Chinese digitale landschap. Als je in China bent geweest of omgaat met Chinezen dan heb je WeChat gegarandeerd voorbij zien komen. Dat is ook niet gek want dit waanzinwekkende bedrijf heeft wereldwijd 768 miljoen actieve gebruikers. WeChat wordt een social media app genoemd maar je doet de app hier eigenlijk te kort want het is veel meer dan dat. Wat de mogelijkheden van deze veelzijdige app zijn en waarom jij deze app moet downloaden lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

WeChatĀ (å¾®äæ”,Weixin) is eenĀ socialemedia-appĀ dat is ontwikkeld in 2011 door hetĀ ChineseĀ mega bedrijfĀ Tencent. Als je een westerse variant zou moeten opnoemen van het platform zou het eigenlijk een mix zijn van Twitter, Facebook en Whatsapp samen. Maar het platform heeft niet stilgestaan sinds 2011 en blijft uitbreiden. Er worden allerlei “mini-apps” aan het platform toegevoegd. Je mond zal open vallen als je weet wat je allemaal met de app kunt doen.

Het bedrijf achter WeChat

Tencent is het bedrijf achter de succesvolle Chinese app WeChat. Het is een enorme Chinese multinational dat in meerdere industrieĆ«n zaken doet. Het bedrijf is opgericht in 1998 door Ma Huteng in Shenzen en behoort tot de meest financieel waardevolle bedrijven ter wereld. Het bedrijf heeft aandelen in 608 bedrijven over de hele wereld en richt zich nu voornamelijk op Chinese startups. Meer over Tencent kun je hier lezen.

Wat kan je er mee?

Eigenlijk is WeChat veel meer dan slechts een app, het is eerder een verzameling van apps en is bijna een App Store te noemen.

Chinezen doen er echt van alles mee. Ze gebruiken de app om te chatten met hun vrienden en kennissen door heel Aziƫ. Dit gaat eigenlijk net zoals in Whatsapp en Telegram met zowel chatberichten als stemberichten. Dat laatste heeft in China enorm de voorkeur door het grote aantal mensen wat niet kan lezen of schrijven. Ook bellen en videobellen behoort natuurlijk tot het arsenaal van wat de app allemaal kan.

Nu hebben we de standaard functies gehad, maar er is nog veel meer. WeChat heeft namelijk ook een tijdlijn functie die je bijvoorbeeld kent vanuit Facebook of Twitter. Hierbij kun je korte berichten online plaatsen met foto’s waarop je vrienden dan weer kunnen reageren. Wel opmerkelijk is dat andere deze reacties van vrienden enkel kunnen zien als ze deze persoon ook in hun contactenlijst hebben staan. Zo worden de berichtjes van je opa en oma onder jouw foto’s niet zichtbaar voor het grote publiek.

Mensen toevoegen via de app gaat eigenlijk altijd via QR codes. Elk account heeft een eigen QR code waarmee je mensen kunt toevoegen aan je contacten. Je kunt ook nieuwe mensen leren kennen via het platform, dat gebeurd via een soort shake functie. Je schudt dan met je telefoon en dan wordt je gematcht met iemand die op het zelfde moment schudt met zijn/haar telefoon.

De shake functie om mensen te leren kennen is hilarisch. Mensen vertellen soms liever dingen tegen vreemden dus zo kom je tot de meest interessante verhalen.
Zo heb ik meerdere Chinezen ontmoet die tot op de dag van vandaag tot mijn vrienden behoren.

Er zitten nog zo veel meer functies in de app Zo kan je bijvoorbeeld een reservering plaatsen bij een restaurant of een ticket kopen voor de trein of het vliegtuig. Zelfs integraties met taxidiensten kan je zo vinden in de WeChat app. Kortom deze app is onmisbaar als je mee wilt doen in het Chinese leven. Alles is te scannen of te regelen met de app.

Wie gebruikt het?

Vrijwel iedereen in China gebruikt de app. Hier in Nederland is dat natuurlijk anders. Wij gebruiken Telegram, Facebook en Whatsapp en kijken soms best raar op als we de “oudere” generatie zien worstelen met deze technologie. In China is dit wel anders, hier ligt de technologische adoptatiegraad vele male hoger. Je zult hier veel sneller een oma van 80 haar gloednieuwe iPhone of tegenwoordig Huawei zien pakken om haar zoon te videobellen via WeChat. Sterker nog, de meeste bussen en andere publieke transport methodes vereisen het gebruik van QR codes en dwingen daardoor een bepaalde adoptatiegraad af.

Hoe werkt WeChat?

WeChat 1
WeChat 2
Links Mini programma’s, rechts: winkel voor treinkaartjes in de app
WeChat 3
Links tijdlijn (moments) in WeChat rechts: mensen voegen je toe via je persoonlijke QR code

Wat is Wechat?

WeChatĀ (å¾®äæ”,Weixin) is eenĀ socialemedia-appĀ dat is ontwikkeld in 2011

Welk bedrijf heeft WeChat ontwikkeld?

Tencent is het bedrijf achter de succesvolle Chinese app WeChat.

Wat kun je met WeChat?

Je kunt onder andere bellen, chatten, reserveringen maken bij restaurants, je vrienden geld sturen, video bellen, trein kaartjes reserveren en nog veel meer door de mini apps van Wechat

Hoe kun je mensen toevoegen in WeChat?

Je kunt mensen toevoegen door hun persoonlijke QR code te scannen of door mensen toe te voegen via de “Shake functionaliteit”

Wat doet de Shake functionaliteit van WeChat?

Met de Shake functionaliteit van WeChat wordt je gematcht met iemand in de buurt die op het zelfde moment met de telefoon schudt als jij. Je kunt zelf instellen hoe ver de app mag kijken om iemand te vinden.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *