Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Bedrijfsprofiel: Tencent

China groeit in een rap tempo, en wordt nog steeds gezien als een “opkomende economie”. Er zijn een paar mega bedrijven profiteren van de Chinese economie, maar nog belangrijker voor China, er ook aan bijdragen. In dit artikelen bespreken we een van de grootste Chinese bedrijven op dit moment. Tencent, het bedrijf achter WeChat en een heleboel games voorop je mobiel en ook op de PC.

Wat is Tencent

Tencent Holdings Ltd, ook wel Tencent genoemd is een enorme Chinese multinational dat in meerdere industrien zaken doet. Het bedrijf is opgericht in 1998 door Ma Huateng (ook wel Pony Ma genoemd) in Shenzhen.

Het bedrijf behoort tot een van de de meest financieel waardevolle bedrijven ter wereld.

Deze video (Engelstalig) legt uit wat Tencent is

Tencent heeft aandelen in 608 bedrijven over de hele wereld. Hieronder vallen een heleboel gaming bedrijven zoals Epic games (Fortnite), Supercell (Clash of Clans) en Riot (League of legends). Al deze bedrijven hebben spellen met een enorm aantal gebruikers. Daarnaast richt het bedrijf zich nu voornamelijk op het investeren in Chinese startups.

Tencent is vooral bekend bij mensen in de technologische sector echter doen ze zaken in nog veel meer sectoren. Enkele voorbeelden zijn muziek, televisie, verzekerings en de medische sector.

Hoe het bedrijf zo groot heeft kunnen worden lees je in hieronder.

Het succes verhaal

Het succes van dit Chinese mega bedrijf is niet alleen aan haar eigen producten te danken. De groei van Tencent zit voornamelijk in het tempo waarmee ze de grootste bedrijven overnemen. Dit zorgt er voor dat ze snel een voet aan de grond krijgen in meerdere industrieën. Ik neem je mee door een tijdslijn vol overnames.

1999 OICQ

Het verhaal begint in 1999 toen het bedrijf de instant messaging software OICQ (open ICQ) uitbracht. OICQ had op haar hoogtepunt 899 miljoen actieve gebruikers en was daarmee ook s’werelds grootste online messaging-platform. Maar dit ging niet even makkelijk want het werd wel even spannend voor Ma Huateng. Instant messaging dienst AOL begon een rechtszaak tegen het bedrijf. Hierdoor moest de naam veranderd worden van OICQ naar QQ ofwel Tencent QQ.

Het is overigens niet gek als je in 1999 nog niet van QQ gehoord had. 10 jaar later in 2009 besloot de internationale instant-messaging markt op te gaan. Waardoor het de competitie aan ging met MSN en AOL.

2001

In 2001, 3 jaar na de oprichting was het bedrijf nog niet winstgevend. Tencent verdiende alleen geld aan de advertenties en premium users op de instant messaging dienst QQ. Het werd pas echt winstgevend toen de mobiele dienst QQ mobile niet langer gratis beschikbaar werd gemaakt het copyright werd vastgelegd op het veelgebruikte pinguinlogo.

Tencent's pinguïn logo

Qzone

In 2005 bracht het bedrijf Qzone uit — een sociaal blog platform dat geïntegreerd werd in de chatdienst. Je kunt dit zien als een directe concurrent van MSN Space of het Chinese Sina blog dat gebruikers in staat stelde een eigen pagina op te richten.

WeChat

De dienst waar de meeste mensen aan denken als ze denken aan het bedrijf Tencent is het veelzijdige social media platform WeChat dat dagelijks 768 miljoen gebruikers heeft.

Tencent Gaming

Een van deze industrieën die het bedrijf binnen is geslopen is de gaming industrie – en met succes want het is ondertussen s’werelds grootste video game verkoper.

In 2008 begon het bedrijf met het investeren in meerdere Chinese game bedrijven maar had in 2011 een grote vis aan de haak. Het bedrijf nam de spel-ontwikkelaar Riot Games over. De maker van het succesvolle multiplayer spel League of Legends (LoL). Deze overname heeft Tencent erg goed gedaan. League of Legends heeft 32 miljoen actieve gebruikers die dagelijks de game opstarten. De community achter het spel houdt zich niet alleen bezig met het spelen van het spel, maar ook met het streamen en het organiseren van wedstrijden.

Tencent is mede door deze overname ook flink gaan investeren in de E-sport business, die echt is gaan leven door spellen zoals League of Legends.

Afbeelding van League of legends een computerspel gemaakt door Riot Games (overgenomen door Tencent)
League of legends is een computerspel gemaakt door Riot Games (overgenomen door Tencent)

In 2012 investeerde het bedrijf voor 40% in Epic Games, de maker van het succesvolle spel Fortnite, Unreal Tournament en Gears of War. Ook nam het bedrijf een stukje Activision Blizzard in 2013. Dat Tencent gelooft dat er geld in gaming te halen valt blijkt ook uit de overname in 2016.

Enkele jaren later in 2016 neemt het bedrijf het enorm groeiende Finse game bedrijf Supercell over. Dit bedrijf doet misschien onbewust een belletje rinkelen want Supercell is de maker van mobiele hit games als Clash of Clans en het spel waar mijn oma niet van weg is de slaan: Hay Day.

Afbeelding van Supercell - een fins game bedrijf dat is overgenomen door Tencent
Supercell is een fins game bedrijf dat is overgenomen door Tencent

In 2016 kondigde het bedrijf TGP (Tencent Gaming Platform) aan. Dit is een eigen game portal van het bedrijf. In de portal bieden ze games, downloadbare content en game informatie aan. Het is vergelijkbaar met de westerse dienst “Steam”. Al heeft Steam “maar” 125 miljoen actieve gebruikers. De dienst van Tencent (WeGame) is ondertussen verder ontwikkeld, en telt 220 miljoen actieve gebruikers. Aantallen waar elke game ontwikkelaar slechts van durft te dromen.

Call of duty mobile

Naast het eigen platform, heeft Tencent ook enkele eigen gamestudio’s opgezet. Deze studio’s zijn TiMi, Lightspeed d& Quantum, Aurora en Morefun. Je zult waarschijnlijk niet gehoord hebben van deze studio’s tenzij je veel “Call of Duty Mobile” of PUBG mobile speelt die gemaakt zijn door de studio TiMi.

Het eerste bedrijf met een beurswaarde van $500 miljard

Je zult nu wel doorhebben waarom Tencent als een van de meest waardevolle bedrijven van China wordt gezien.

Tencent was overigens het eerste bedrijf in heel Azië dat in 2018 op de beurs een waarde behaalde van meer dan $500 miljard (en hierdoor Facebook voorbij schoot als s’werelds op 5 na grootste bedrijf)

Las je dat nou goed? Groter dan Facebook? Ja precies, Tencent is zo toegenomen dat het Facebook van de nummer 5 positie heeft weggewerkt. Ondertussen staat Tencent op nummer 7 (onder Facebook)

Westerse bedrijven

Tencent investeert niet alleen om bedrijven volledig over te nemen, maar probeert middels investeringen ook nieuw grondgebied te verkrijgen en zo bijvoorbeeld een nieuwe afzetmarkt te winnen. Daarnaast lijkt het er op dat Tencent ook investeert in soortgelijke bedrijven waarin ze zelf opereren. Tencent heeft zelf het Tencent Music platform, maar investeert vervolgens in 9% van de aandelen van Spotify. Zo investeert Tencent ook 5% in Tesla aandelen terwijl ze op eigen grondgebied samen met Geely werken aan zelfrijdende auto’s.

Tencent in het nieuws

Tencent is in 2020 en 2021 ook enkele keren negatief in het nieuws gekomen nadat WeChat verboden werd door President Trump. Het bedrijf zou namelijk informatie kunnen stelen van Amerikaanse burgers.

Alle Chinese bedrijven moeten bij registratie in de Chinese KVK een document ondertekenen dat de partij ten alle tijde inzage moet krijgen in de data die rondgaat op het platform. Doen ze dit niet worden ze tegengewerkt door de regering.

Trump vond dat WeChat gekocht moest kunnen worden door Amerikaanse investeerders en dat het op eigen grondgebied gehost moest kunnen worden. Dit is natuurlijk in strijd met de regels in China, en Tencent gaf hier uiteindelijk ook geen gehoor aan.

Vervolgens kwam Tencent in 2021 in het nieuws nadat het monitoring software installeerde in haar games. Gaming is een enorme business in China maar ook een groot probleem geworden bij de jeugd. Jongeren studeren minder, spenderen minder tijd buiten en zitten dagenlang achter de computer of in internet cafe’s. Tencent wilt de boodschap van de overheid uitdragen en steekt hier een stokje achter door minderjarige gebruikers van haar games te weren tussen gezette tijden.

De lange arm van Xi Jing Pin

Tencent focust zich op het binnenslepen van hele industrieën met miljoenen gebruikers tegelijk. Een westers spel, of een Chinees coupon platform, het maakt Tencent niet uit als het maar miljoenen oplevert. De race naar boven is ingezet en het verbaast me niet als we Tencent vaker terug zien in Nederland. Het is duidelijk dat het bedrijf een hele lange Chinese arm heeft die velen male verder rijkt dan alleen China.

Veelgestelde vragen:

Wat is Tencent?

Een enorme Chinese multinational dat in meerdere industrieën zaken doet. Voornamelijk in de Technologie sector is Tencent bekend.

Wat is de beurswaarde van Tencent

De waarde van een aandeel varieert tussen de 530 en 545 Hong Kong dollar

Hoeveel is het bedrijf Tencent waard?

De waarde van het bedrijf ligt boven de €580 miljard

Welke bekende producten zijn van Tencent

Chatdienst WeChat, QQ maar ook veel games zoals League of Legends, Hayday en Clash of Clans

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *