Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
China is een van de landen van met de oudste beschavingen van deze wereld maar ook een van de landen met de meest geavanceerde technieken. Tegenwoordig zet China enorm in op digitale innovatie en werken bedrijven als Tencent en Huawei maar ook Chinese startups er aan om China op de digitale landkaart te zetten terwijl ze werken aan allerlei Chinese uitvindingen op het gebied van technologie.
In het oude Chinese rijk liep het land eigenlijk net als nu haar tijd ver vooruit op het gebied van wetenschap en technologie. China is al eeuwen lang een land waar de meeste uitvindingen vandaan komen. Benieuwd geworden naar deze Chinese uitvindingen? Lees dan gauw dit artikel. Wist jij dat deze uitvindingen uit China kwamen?
Wat kom je te weten?
– Waarom de Chinezen hun tijd ver vooruit liepen
– Welke belangrijke Chinese uitvindingen we vandaag nog steeds gebruiken
– Hoe mensen vroeger hun weg vonden zonder google maps
Als iemand je vraagt wat China heeft uitgevonden kun je vast wel een aantal dingen bedenken. Veel van de mensen om mij heen roepen gelijk Huawei en pittig eten. Ik neem je mee terug naar de tijd waarin een van de meest belangrijke Chinese uitvindingen gedaan is. Deze uitvinding wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in je mobiele telefoon.
Voordat het kompas was uitgevonden konden vissers en kapiteins enkel rekenen op de positie van de zon en de sterren om hun koers te bepalen. Je kunt je natuurlijk wel inbeelden dat dit enorm onbetrouwbaar was zodra het begon te regenen of er een dikke mist hing. Duizenden mensen liepen tegen dit probleem aan en raakte verdwaald op zee. Het was tijd voor een verandering en het waren de Chinezen die dat probleem hebben opgelost.
Het kompas is uitgevonden in de periode (457-221) voor Christus, ruim 2000 jaar geleden. De Chinezen kwamen er achter dat ze met behulp van een magneet, een koperen plaat en een lepel er achter konden komen waar het noorden en waar het zuiden was.
Je hoefde enkel een ijzeren lepel op een koperen plaat te leggen. Vervolgens wees de steel van de lepel naar het zuiden en de kop van de lepel naar het noorden. Ze wisten toen natuurlijk niet dat deze spontane uitvinding een wereld van verschil zou gaan maken in de wereld van de scheepvaart en grote gevolgen zou hebben voor de ontdekkingsreizen.
Later tijdens het Song Dynastie hebben Chinezen deze versie van het kompas verbetert. Voor dit verbeterde kompas werd dezelfde techniek, maar werd de lepel vervangen door een wijzer en werd het geheel op een azimuth plaat gelegd.
Het in de Song Dynastie verbeterde compass wordt in China een Luópán (罗盘) genoemd. Dit kompas kon accuraat vertellen in welke richting er werd gevaren.
De uitvinding van het kompas had een baanbrekende invloed op navigatie en opende daarmee een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de internationale ontdekkingsreizen en is daarom wel een van de meest indrukwekkende Chinese uitvindingen te noemen.
Zheng he heeft zeven reizen gemaakt door meerdere zeeën naar zuidoost Azië en voer dwars door de indiaanse oceaan ten tijde van de Ming Dynastie. Ferdinand mallejan voer de wereld rond in de 15e eeuw en Chistopher Columbus heeft de nieuwe wereld ontdekt.
Allemaal dankzij een lepel en een schaal en Chinese vindingrijkheid.
Papier nemen we snel voor lief omdat zo goedkoop is en makkelijk te krijgen. Dit was in de tijd van de Westelijke Han-Dynastie wel anders. Het maken van papier is een baanbrekende een van s’werelds meest belangrijke Chinese uitvindingen te noemen. Ik neem je mee naar de tijd toen papier nog niet bestond.
Voordat de technologie voor het maken van papier werd uitgevonden, kerfden of schreven Chinezen Chinese karakters op het schild van schildpad, dierenbotten, bamboeplakken, houten platen en dunne taaie zijde. De Chinezen realiseerde zich dat eigenlijk al deze methodes niet efficient genoeg waren of zelfs veel te duur.
In de beginjaren van de Westelijke Han-dynastie (206 v.Chr – 25 n.Chr) gebruikte iemand hennep en ramie(een soort brandnetel) om het eerste papier te produceren. Dit papier was helaas veel te ruw en totaal ongeschikt om op te schrijven.
Pas in de Oosterse Han-dynastie (25-220), verbeterde een ambtenaar genaamd Cai Lun de papierfabricagetechniek na langdurige experimenten. Als grondstof gebruikte hij verschillende soorten plantenvezels, schors, vodden en gescheurde visnetten.
Cai Lun stoomde en kookte deze materialen in water en stampte ze vervolgens tot pulp. Daarna rolde de pulp gelijkmatig uit op een fijne zeef en droogde het tot een soort dun papier. Je ziet het al aankomen maar dit is de basis van papier geworden zoals wij het kennen. Dit papier was geschikt om op te schrijven en was gelukkig ook erg goedkoop. Dit zorgde er voor dat dit materiaal erg populair werd in China. Tot op de dag van vandaag zien de Chinezen hierom Cai Lun als grondlegger van de papierproductie en uitvinder van het papier.
De technologie van het papier maken werd pas veel later geïntroduceerd in Korea en Japan tijdens de late Sui Dynastie (581-618) en het opvolgende Tang Dynastie (618-907) dynastieën. Later volgde Arabië en andere landen. De uitvinding van papier biedt een gemakkelijkere manier voor de opslag en communicatie van informatie, en heeft ook een baanbrekende betekenis voor de bevordering van de ontwikkeling van een mondiale beschaving.
Ik kan wel zeggen dat Ik Cai Lun dankbaar ben voor deze Chinese uitvinding, anders schreven we nog steeds telefoonnummers op schildpadschilden.
Lekker verder lezen?
Bekijk deze interessante artikelen:
Deep Sea is een film die je gezien moet hebben.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Ontdek de Authentieke Wereld van Traditionele Chinese Dimsum
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Deze 10 bezienswaardigheden in Beijing mag je niet missen
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
Dit zijn 5 Chinese steden die je nu weer kunt bezoeken en niet mag overslaan
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…