Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Het Terracotta leger in Xi’an ontrafelt mysteries over vroeger

Het Terracotta leger in Xi’an China is een van de oudste meest indrukwekkende archeologische vondsten die de mensheid gedaan heeft. Dit eeuwenoude leger stamt uit 208 voor Christus en bestaat uit meer dan 8000 levensechte standbeelden. Wie deze standbeelden gemaakt heeft en waarom lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat is het terracotta leger?

Het terracotta leger is een archeologische vondst die gedaan is in Shaanxi – ongeveer een uur van de plaats Xi’an.

De vondst bestaat tot nu toe uit meer dan 8000 levensechte standbeelden van keramiek die zijn gebouwd om de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi, te beschermen in het hiernamaals.

In het oude Egypte werd er ook geloofd dat belangrijke leiders hun adelijke leven door zouden zetten in het hiernamaals. Daarom werden ze vaak samen met onderdanen en vele schatten begraven.

In China worden invloedrijke mensen nog steeds begraven met rijkdommen zodat ze in het hiernamaals helemaal niets te kort komen.

Het Terracotta leger bestaat uit beelden van soldaten, onderdanen, kruisboogschutters en ruiters compleet met strijdwagens.

Wat zo indrukwekkend is aan deze beelden is dat ze variëren in hoogte tussen ongeveer 1.60m en 1.80m en allemaal een uniek gezicht en gezichtsuitdrukking hebben. Doordat geen enkel beeld hetzelfde is, wordt er gesuggereerd dat deze beelden zijn gebaseerd op echte mensen die tijdens de Qin dynastie hebben geleefd.

Wat deze vondst zo speciaal maakt is dat veel van deze beelden echte wapens, en kledij dragen waardoor er veel geleerd kan worden over het leger ten tijde van de Qin Dynastie.

Korte BBC clip waarin je het Terracotta leger kunt zien (3:59)

Qin Shi Huangdi – de eerste keizer van China

Keizer Qin Shi Huangdi was de eerste keizer van China. Hij zorgde ervoor dat héél China verenigd werd tot één land en stichtte hiermee de Qin Dynastie.

Afbeelding van Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China
Afbeelding van de eerste keizer van China Qin Shi Huangdi

Er gaan veel verhalen over Qin Shi Huandi waaronder het scheppingsverhaal van de draken en tijdens zijn heerschappij heeft China veel goede ontwikkelingen meegemaakt.

Hij standaardiseerde het Chinese schrift, de bureaucratie, betaalmiddelen en zette het Chinese rijk op de kaart door de uitbreiding van verrijkende wegennetwerken die zorgde voor veel handel.

Hoewel de naam van China en veel van ontdekkingen te danken zijn aan deze keizer, was Qin Shi Huangdi geen lieverdje.

Hij stond bekend als een extreem wrede heerser die mensen liet executeren als ze niet deden wat hij wilde. Er wordt gezegd dat hij ook opdracht gaf aan zijn legers om boeken en geleerden die over het verleden schreven te verbranden en verbannen.

Qin Shi Huangdi had een enorme fascinatie met onsterfelijkheid die misschien wel een obsessie te noemen is. Hij wilde er alles aan doen om het eeuwige leven te bemachtigen.

De eerste keizer van China stierf op 49 jarige leeftijd aan een kwikvergiftiging. Deze zou hij hebben opgelopen na het innemen van “onsterfelijkheid pillen” die werden voorgeschreven door alchemisten,

Terracotta leger onderdeel van het Qin Shi Huang Mausoleum

De tombe van Qin Shi Huang wordt gezien als een van de grootste en meest spectaculaire graven ter wereld. Er is meer dan 36 jaar gebouwd aan de enorme tombe.

De Qin dynastie duurde 15 jaar. De bouw van de tombe duurde dus meer dan twee keer zo lang. De tombe is meer dan 56 vierkante kilometer groot.

De tombe bestaat niet alleen uit grafkamers en grafheuvels zoals veel tombes die nu gevonden worden, maar is een complete “stad van de doden” te noemen.

Doordat de tombe is omringd met binnenmuren en buitenmuren, net als de verboden stad, hebben archeologen hun handen vol gehad aan opgravingen tussen de muren.

Hoewel archeologen ontzettend veel nieuwe dingen leren over de Qin Dynastie door deze vondst en jaarlijks vele nieuwe vondsten doen, is de grafkamer van de keizer nog steeds niet gevonden.

Welke verbazingwekkende vondsten zouden deze archeologen te wachten staan?

Interessant ontdekkingsverhaal

De tombe van de Qin Shi Huang is ontdekt in 1974, niet door geavanceerde technologie of een groep enthousiaste archeologen, maar door een groepje boeren dat op zoek was naar een waterput.

Het verhaal gaat dat een van de boeren vast kwam te zitten met zijn voet, en daardoor eigenlijk per ongeluk een ondergrondse kamer tegenkwamen. Nadat de boeren op onderzoek zijn gegaan stuitte ze op een kamer vol met Terracotta krijgers. – Aardig schrikken dus als je op zoek bent naar water.

De ruimte die ze ontdekt hebben wordt nu grafkuil 1 genoemd. Je kunt in deze ruimte ook zien waar de originele waterput zich bevond.

Een afbeelding van het Terracotta leger in grafkuil 1
In grafkuil 1 staat een bord waarop te lezen is waar de waterput zich bevond.

Sindsdien onderzoeken archeologen de tombe en de omgeving. Sinds de ontdekking in 1974 zijn er nog 4 grafkuilen gevonden met daarin vele ontdekkingen.

Langzaam proces van opgraven

Wetenschappers en archeologen denken dat er nog wel duizenden beelden te vinden zijn in het gebied. Dat is ook niet gek want op 56km2 kan je veel beelden en schatten kwijt.

De reden dat deze beelden nog lang niet allemaal gevonden zijn heeft te maken met een paar dingen.

  1. Technologie
  2. Uiterste voorzichtigheid
  3. Toekomstige onderzoekers

Technologie

De technologie waarmee bepaald kan worden wat er in de aarde zit en hoe oud sommige vondsten zijn groeit exponentieel ten opzichte van 1974. We weten steeds gedetailleerder te vertellen hoe oud de vondsten zijn en waar ze voor gebruikt worden. Toch hebben we steeds betere technologie nodig om precies te zien waar er gegraven moet worden.

Uiterste voorzichtigheid

Bij belangrijke vondsten als deze is uiterste voorzichtigheid van enorm belang. Een klein foutje, het verkeerd gebruik van een borstel of onzorgvuldig omgaan met een schepje aarde, kan zo maar betekenen dat er duizend jaren oude wijsheid verloren raakt.

De beelden zijn vaak in linnen of andere stoffen gekleed. Deze stoffen behouden hun eigenschappen niet goed op het moment dat het te vochtig, te warm of te droog is. Er het dus worden gezorgd voor ideale omstandigheden om zo geen ontdekking te verliezen.

Toekomstige onderzoekers

Wetenschappers van nu willen graag ook ontdekkingen overlaten aan een volgende generatie. Dit is natuurlijk een stukje “gunnen”, maar heeft ook te maken met Technologie van de toekomst. Alles wat nu gevonden wordt kan zo op een andere manier geïnterpreteerd worden dan dat het zou worden geïnterpreteerd of geanalyseerd over 50 jaar van nu.

Huidige status opgravingen en nieuwe vondsten

De opgravingen van het terracotta leger worden nog steeds uitgevoerd, ze hebben tijdens de COVID-19 periode gedeeltelijk stilgelegen maar zijn weer hervat.

In februari van dit jaar (2022) zijn er nog eens 20 beelden gevonden in grafkuil 1 (dit is de sectie waar de meeste beelden zijn gevonden)

Hierbij zijn beelden van een generaal en een midden officier gevonden. Deze beelden geven een enorme inkijk in de compositie van het leger van keizer Qin (259-210 voor Christus).

Veelgestelde vragen

Waar ligt het terracotta leger in china?

Het Terracotta leger ligt op 2km afstand van het Qin Shi Huangdi mausoleum in de plaats Lintong, Shaanxi in China.

Wanneer is het terracotta leger gebouwd

208 voor de Christelijke jaartelling.

Hoe oud is het terracottaleger?

Meer dan 2200 jaar oud.

Wie is Qin Shi Huangdi?

Qin Shi Huangdi was de eerste keizer van China. Na zijn dood werd hij begraven in een tombe van ongekende grootte. Bij zijn tombe zijn duizenden levensechte terracotta standbeelden gevonden.

Hoe groot is het terracotta leger?

Het gebied rondom het terracotta leger is meer dan 4.5km².

Hoeveel standbeelden zijn er ontdekt in het Terracotta leger?

Op dit moment zijn er meer dan 8000 unieke terracottafiguren ontdekt. Jaarlijks worden er meer standbeelden opgegraven.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *