Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Chinese draken, het belangrijkste Chinese symbool uitgelegd

Zodra mensen aan China denken, komen er een aantal dingen naar boven: de Chinese taal, het hoge bewoners aantal en de eeuwenoude geschiedenis van het land. Ergens in je achterhoofd zal je ook denken aan de Chinese draak. Dit traditionele symbool is welbekend over de hele wereld. Je ziet Chinese draken terug in astrologie, kunst, Chinese namen, logo’s van Chinese bedrijven maar ook op muurschilderingen in tempels, oude geschriften en een heleboel legendes. Wat er zo belangrijk is aan de Chinese draak leg ik je uit in dit artikel.

De oorsprong van de Chinese draken legende

Niemand weet precies wanneer de eerste legendes over draken zijn ontstaan. Twee bekende verhalen dateren van duizenden jaren geleden rond 3000 voor Christus.

Verhaal 1. Ontstaan van draken tijdens een ritueel

De legendarische Chinese draak is ontstaan tijdens eeuwenoude ritueel waarbij totems werden aanbeden. Deze totempalen bestonden uit verschillende dieren waaronder de slang, de tijger, adelaars en een koi karper. Door middel van dit ritueel maakten eeuwenoude beschavingen nieuwe wezens door bestaande dieren te combineren.

De Chinese draak was geboren met het lichaam van de slang, de poten van de tijger, de klauwen van de adelaar en de schubben van de koi karper.

Theorie 2. Chinese draken komen uit een droom

Een ander verhaal dat eeuwen oud is gaat over Yan emperor (炎帝 Yándì) (ook wel de gele keizer genoemd). De machtige Chinese leider werd geboren nadat zijn moeder een magische ontmoeting heeft gehad met een draak.

Keizer Yan werd gezien als een van de machtigste keizers die china gehad heeft. Hij werkte samen met keizer Huang Di om al hun vijanden te verslaan en zijn daarmee de grondleggers van de Chinese beschaving zoals we deze vandaag kennen.

Veel Chinezen zien Yándì als een van hun voorouders wat heeft bijgedragen aan het gezegde dat de Chinezen de “afstammelingen van de draken” zijn.

Een leuke Engelstalige video over de oorsprong van Draken legendes door het YouTube kanaal Extra Credits

Waar leven draken?

Het is vast geen verrassing om te lezen dat draken niet echt bestaan (sorry!) In de Chinese en ook de Westerste mythologie hebben draken wel bestaansrecht. In de Chinese legendes zien we vaak de scheiding terug komen tussen hemel en aarde. Hierbij leven de heilige draken in de hemel tussen de wolken, en leven de draken op aarde ver onder water. Westere legendes hebben het vaker over draken die ergens ver van de beschaving leven op een berg of een verlaten kasteel.

Chinese waterdraak
Afbeelding van een Chinese water draak die wordt bezocht door het volk om te smeken voor regen.

De verschillen tussen de Chinese draak en de westerse draak

In China worden draken gezien als geluksbrengers die het goed met de mensen voorheeft. Deze draken brachten zoals de verhalen luidden vaak wonderen richting de mensen. Bijvoorbeeld een water draak zorgde er voor dat er regen kwam na een lange periode van droogte.

In het westen worden draken vaak weggezet als wezens die gevaarlijk zijn voor de mensen en de omgeving. De westerse draak wordt afgebeeld als “gierig” en “kwaadaardig” zoals te zien in de film “Smaug”.

Chinese Draken

 • Machtig en goedaardig
 • Gebruik in naam brengt geluk
 • Leven onderwater op de bodem van een meer of zee
 • Hebben lange lichamen zoals slangen en scherpe klauwen zoals adelaars
 • Keizers werden gezien als zonen van de draken
 • Spugen water of stoomwolken

Westerse Draken

 • Gevaarlijk en kwaadaardig
 • Iemand een draak noemen is een belediging.
 • Wonen hoog op een berg
 • Lijken op dinosauriërs
 • Een koning of keizer bewijst zich door een draak te verslaan
 • Spugen vuur

Waarom Chinese draken zo belangrijk zijn in China

Draken kunnen in vele vormen bewonderd worden in China. Ze komen terug in bijna alle aspecten van de Chinese cultuur. Je ziet ze op tattoos, Chinese restaurants, tempels en oude relikwieën.

In het oude China was het verboden om spullen te hebben met afbeeldingen van Chinese draken. Omdat de keizers de “zonen” van de draken waren.

Draken hebben door de jaren heen via de mythologie en legendes van China een heroïsch beeld gekregen en brengen hoop en geluk aan de Chinezen.

De Chinezen zijn zelfs zo trots op de draken dat ze zichzelf zien als de afstammelingen van de draken. Heel anders dan hoe wij in het westen kijken naar deze vuurspuwende hagedissen.

Invloed op bedrijfsleven

Tijdens het Chinese nieuwjaar vindt de draken dans plaats. Deze dans is er niet alleen om aandacht te trekken en er mooi uit te zien. Middels de dans bid en vraag je om een jaar vol voorspoed aan de draken goden.

Beschermengel

Draken zien er machtig uit en hebben door de verschillende legendes allerlei soorten krachten. In China geloven mensen dat deze draken bescherming bieden en daarom worden ze op allerlei waardevolle en belangrijke objecten geprint of gegraveerd. Deze draken worden dus eigenlijk als een soort beschermengel gezien zoals wij deze kennen in het westen.

Hemelse Chinese draken
Hemelse Chinese draken kijken over de aarde om te kijken wie ze kunnen helpen.

Goede oogst

De Draken worden gezien als de indirecte brengers van een goede oogst. Wanneer Chinese boeren in het oude China te maken hadden met een lange periode van droogte, keerde ze zich naar de drakengoden. Er werd geloofd dat de draken ervoor konden zorgen dat het weer begon te regenen en dat hierdoor de gewassen beter zouden groeien.

De Chinezen geloven dat de draken hun beschermden tegen overstromingen doordat ze de kracht hadden het water in andere banen te leiden. Als tegenprestatie offerde mensen voedsel en rijkdommen aan de draken, ook werden er allerlei festiviteiten georganiseerd.

Festiviteiten rondom Chinese draken

Dat draken een belangrijk symbool zijn voor de Chinese bevolking komt ook naar voren als je de festiviteiten bekijkt waarin de rol van de draak centraal staat. Hieronder neem ik je mee in de twee belangrijkste draken festivals.

Het draken dans festival

De draken dans is een van de vele festiviteiten die tijdens het Chinese nieuw jaar gevierd wordt. Tijdens het vieren van de draken dans is er een lange Chinese draak gemaakt van hoepels en textiel die soms wel meer dan 70 meter lang kan zijn.

Zie hier een video over de Chinese draken dans uitgevoerd in Londen

De draak wordt omhoog gehouden met speciale stokken door de draken dansers die de draak allerlei sierlijke bewegingen laten maken. Bij deze viering staat de beschermende rol van de draak centraal en jaagt de draak de kwade geesten weg zodat het nieuwe jaar kan beginnen.

Vaak zie je ook dat de draak een bal achterna jaagt. Deze bal wordt de bal van wijsheid genoemd. De Chinese draak en de bal staan ook symbool voor de mens die op zoek is naar wijsheid in het leven.

Draken boot races

Het draken boot feest vindt plaats op de vijfde dag van de vijfde maand van de Chinese kalender.

Het draken boot festival vindt plaats op deze data:
2021 – 14 juni
2022 – 3 juni
2034 – 22 juni

De oorsprong van het feest heeft vele verhalen maar alle verhalen spreken over het feit dat de vijfde maand van de Chinese kalender vaak werd gezien als een maand vol ongeluk waarbij er natuurrampen en allerlei giftige dieren opdoken. Om dit ongeluk te verjagen, werden er allerlei festiviteiten gepland waarin dieren centraal stonden.

Tijdens hedendaagse festiviteiten racen drakenkoppige boten met soms wel 20 roeiers tegen elkaar. Daarna vieren alle deelnemers samen de komst van geluk en het verjagen van ongelukkige periodes.

De verschillende soorten Chinese draken

Volgende de Chinese legendes zijn er verschillende soorten draken met elk hun eigen kleur. De kleuren waarin deze draken terugkomen hebben elk een symbolische betekenis.

Blauw en groene draak

De blauwe en groene kleuren bij draken staan voor de connectie met de natuur, het brengen van goede gezondheid en eenheid. Ook wordt de kleur vaak geassocieerd met vrede en kalmte.

Rode draak

De rode draak staat voor voorspoed en geluk. Je ziet daarom deze variant ook vaak terugkomen bij vieringen en bij trouwerijen om geluk en blijdschap te verwelkomen.

Gele draak

De gele draak staat voor geluk, rijkdom, wijsheid en macht. Er werd veelal geloofd dat deze draak de tijd en de afwisseling van de seizoenen kon beheersen. De gele draak is de meest vereerde draak. Om die reden wordt hij vaak als symbool gebruikt om de keizer en het koningsrijk te eren.

Zwarte draak

Hoewel Chinese draken voornamelijk worden afgebeeld in een positief daglicht, zijn er ook verhalen over de zwarte draken. De zwarte draak staat voor wraak en hebzucht en wordt vaak geassocieerd met natuurrampen zoals een zware storm.

De zwarte Chinese draak afgebeeld.
Een zwarte draak afgebeeld. Deze draak staat symbool voor wraak.

De 9 zonen van de Drakengod

Naast de verschillende kleuren wordt er gesproken over de draken god die 9 heilige zonen heeft. Van deze drakengod stammen uiteindelijk alle draken af. De 9 heilige Chinese draken zonen worden vaak teruggevonden in architectuur en op Chinese wapens.

De 9 zonen van de Chinese draak in Chinese Mythologie.
De 9 zonen van de Chinese draak.

Bixi (赑屃) — De oudste zoon, heeft de vorm van een schildpad met scherpe tanden. Deze draak houdt er van om zware objecten te tillen. Je ziet hem terug op bijvoorbeeld graftombes, grafstenen en bruggen.

Chiwen (螭吻) — woont in de zee, deze draak heeft een schelle stem en eet vooral slechte wezens op. Je ziet deze draak vaak op de dakgroten van paleizen.

Pulao (蒲牢) — Deze draak staat bekend om zijn luide doordringende schreeuw geluiden. Het is daarom ook niet verrassend dat je deze draak vaak op een grote bel aan treft in.

Bi’an (狴犴) — Deze draak houdt van gerechtigheid en eet graag de boeven op. Je ziet deze draak vaak terugkomen bij gevangenissen.

Taotie (饕餮) — Deze draak heeft altijd honger en zie je vaak terug op potten en schalen uit de Shang en Zhou dynastieën waarin voedsel wordt opgeslagen. De vorm van deze draak is apart want deze bestaat uit een mensen gezicht en het lichaam van een geit.

Gongfu (蚣蝮) — Deze draak heeft een plat hoofd maar is een geweldige zwemmer. Je ziet deze draak afgebeeld op bruggen en drainage systemen. Hij beschermt het volk tegen overstromingen.

Yazi (睚眦) — Deze draak heeft een vurig karakter en is vaak afgebeeld op zwaarden van soldaten. Er werd geloofd dat Yazi angst bracht aan de tegenstanders en zorgde voor een overwinning.

Suan’ni (狻猊) — Deze draak heeft het uiterlijk van een leeuw en er wordt gezegd dat hij van rook en vuur houdt. Daarom zie je hem vaak op wierook en wierook platformen in tempels afgebeeld. 

Jiaotu (椒图) — De laatste draak lijkt op een ouderwetse deurklink of een schelp. Jiaotu houdt er niet van om gestoord te worden en wordt gezien als een beschermengel van een gezin. Om deze reden staat de draak afgebeeld op deuren van huizen en tempels.

Draken bestaan echt!

Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat draken echt bestaan hebben, is het wel wonderbaarlijk dat over de hele wereld draken terug komen in mythen en sagen. We weten inmiddels dat de Chinese draak een belangrijk element is van de Chinese cultuur. Wil je dus de Chinese cultuur beter begrijpen? Dan doe je er goed aan om de Chinese draak beter te begrijpen.

Veelgestelde vragen over Draken

Waarom worden de Chinezen afstammelingen van de draken genoemd

De machtige Chinese keizer Yan Di is geboren ontmoeting met een draak. Yandi wordt als een van de grondleggers van China gezien. dit maakt dat de Chinezen afstammelingen zijn van de draken.

Bestaan draken echt?

Nee draken bestaan niet echt. Echter komen ze wel in mythes en sages voor over de hele wereld.

Hoe heet het spel met Chinese draken op straat?

Het toneelstuk dat tijdens Chinees nieuwjaar wordt opgevoerd op straat heet de Chinese draken dans.

Waar leven draken?

Chinese draken leven volgens de legendes in de wolken of diep in de zee of rivier. Westerse draken wonen vaak op een berg of in een verlaten kasteel.

Hoe schrijf je draak in het Chinees?

Het Chinese karakter voor draak is Lóng (龙)

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *