Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Hisense, het Chinese bedrijf dat de Nederlandse televisiemarkt komt veroveren

Je hebt je misschien afgevraagd wat de Chinese tekens betekenen op het EK 2020/2021. De tekens die je voorbij zag komen zijn de tekens 海信集团 van het Chinese bedrijf Hisense. We schreven hier al eerder kort over ten tijden van het wereldkampioenschap. Het lijkt erop dat Hisense een flink campagne budget heeft vrijgespeeld om zo de Europese markt te veroveren. Maar wie schuilt er achter deze naam en wat komen ze doen in Europa? Dat ga ik je vertellen in dit artikel.

Hisense reclame voor het EK 2020/2021
Hisense reclame voor het EK 2020/2021

Wat is Hisense?

Hisense is een Chinese multinational dat witgoed en electronica producten op de markt brengt. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Chinese stad Qingdao en heeft meerdere vestigingen door heel China.

Veel mensen zullen het bedrijf kennen van witgoed maar ze maken ook laptops, wireless kaarten voor in laptops, computers en telefoons.

Het bedrijf is goed voor een omzet van 15 miljard dollar per jaar.

Het verhaal achter Hisense

De Chinese zakenman en radio engineer Zhou Houjian is het bedrijf begonnen in 1969. Toen was het nog maar een klein bedrijf dat radio’s verkocht onder de naam “red lantern”. Pas later is het bedrijf zich gaan richten op zwart-wit televisies. Deze productie was onderdeel van een “proefproductie” besteld door het Shandong National Defense Office.

Het bedrijf gebruikte deze order om de medewerkers op te leiden in de productie van televisies. Hierdoor wist het bedrijf 82 televisies te maken in 1971 en begon het enkele jaren later in 1975 met het ontwikkelen van de transistor televisie.

Vele jaren later door een oproep van het Chinese ministerie van elektronica in Beijing, begon het bedrijf met de productie van consumenten televisies.

Red Lantern 红灯 735 Radio Shanghai No.2 上海无线电二
de red lantern radio van Hisense

Kennis inkopen om te groeien

Om voor te blijven lopen op de competitie kocht het bedrijf meerdere productielijnen en kennis in van bedrijven zoals Hitachi, Lucent, Matsushita, NEC, Sanyo, Toshiba, en Qualcomm.

In 2015 heeft het bedrijf zelfs de merkrechten van het electronica bedrijf Sharp gekocht om deze te mogen gebruiken voor de door hen gemaakte televisies. Ook heeft het bedrijf 95% van de aandelen van Toshiba visual solutions gekocht in 2017 en in 2018 zelfs de meerderheidaandelen (95,4%) van de Sloveense huishoudelijke apparaten fabrikant “gorenje”

Dat het bedrijf inzet op groei door overnames hebben we al eens eerder gezien bij een reusachtig Chinees electronica bedrijf. Hoewel Hisense misschien niet bij iedereen bekend is, verwacht ik dat we dit bedrijf in de gaten moeten houden, want het kan zo maar gebeuren dat het een belang gaat nemen in een grote Nederlandse speler zoals bijvoorbeeld Philips.

Veelgestelde vragen over Hisense

Wat is Hisense?

Hisense is een enorme electronica fabrikant gevestigd in de Chinese stad Qingdao, ze maken witgoed, laptops, televisies en mobiele telefoons.

Is Hisense een goed merk?

In de meeste televisiereviews scoort het merk tussen medium en goed. Ze hebben veel producten tegen een betaalbare prijs.

is Hisense een Chinees bedrijf

Ja het bedrijf komt uit China en heeft het hoofdkantoor gevestigd in Qingdao. Veel mensen kennen het bedrijf vanuit India omdat het bedrijf daar grootse campagnes heeft gehad voor hun televisie assortiment.

Welke merken vallen onder het bedrijf Hisense?

De merken Sharp, Toshiba, Gorenje, Kelon and Ronshen vallen onder het bedrijf. Ook heeft het bedrijf hun eigen gelijknamige merk Hisense.

Hoeveel medewerkers werken er bij Hisense?

Wereldwijd werken er 80.000 mensen

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *