Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Feng Shui – wat is het en waarom is het zo belangrijk in China?

Feng shui, een eeuwenoude vorm van bijgeloof dat vandaag de dag een belangrijke rol speelt. Chinese zakenmannen en grote Chinese bedrijven laten belangrijke beslissingen afhangen van bijgeloof. Wil jij succesvol zijn in China. Lees dan verder want ik ga je vertellen over de belangrijke rol in de Chinese samenleving.

Bijgeloof in China

China is het land waar economen vol ongeloof naar kijken, jaar op jaar doet de Chinese economie het beter dan andere landen.

Het is een land dat op dit moment het kapitalisme omarmt en waarbij harde cijfers en feiten essentieel zijn om überhaupt bestaansrecht te hebben in de steen harde Chinese markt.

Chinese brug en tempel volledig gebouwd naar de Feng Shui principes
Chinese brug en tempel volledig gebouwd naar de Feng Shui principes

Tegenovergesteld is China, na India het meest bijgelovige land ter wereld en zien we dat zakelijke beslissingen hierdoor worden beïnvloed.

Wat is Feng Shui eigenlijk?

Letterlijk betekent het woord Feng Shui wind water. Dat vrij vertaald kan worden naar de weg van wind en water, twee elementen die altijd hun weg vinden en blijven “stromen”.

Dit 3000 jaar oude geloof is gebaseerd op het filosofische gedachtegoed van het confucianisme.

Feng Shui leert je wat de impact is van een fysieke omgeving op geluk, welvaart en succes in het leven. Door een omgeving te veranderen kun je er voor zorgen dat er een betere toestroom van Qi (energie) ontstaat met als gevolg dat meer kansen en positiviteit jou kunnen bereiken.

Chinese doorgang in een park
Feng Shui is de balans tussen positief en negatief en wordt veel toegepast in Chinese architectuur.

Feng Shui draait dus om het verwelkomen van zo veel mogelijk positieve en gelukbrengende energie door het aanpassen van een ruimte waarin je zaken doet of woont.

Het gebruik van Feng Shui vandaag de dag

Feng Shui wordt in China nog steeds gebruikt bij ruimtelijke inrichting. Het heeft effect op de locatie van meubels in een huis, het vinden van geschikte kantoorruimte, het uiterlijk van een gebouw en zelfs op de locatie waar graven gebouwd mogen worden.

Het vinden van de perfecte woning is in Nederland al enorm lastig want er zijn altijd wel bepaalde eisen waar je concessies op moet doen. Je kunt je nu wel voorstellen dat dit in China nog lastiger is door de Feng Shui eisen die mensen hebben.

Je ziet daarom ook vaak dat bij het kopen van een huis een Feng Shui meester wordt geconsulteerd.

Bij de aankoop wordt er gelet op de positionering van het gebouw, de historie (zijn er mensen overleden, of zijn er veel scheidingen geweest) en of de voordeur makkelijk te zien is vanaf de straat.

De voordeur van een huis wordt gezien als de poort die Qi binnenlaat. Als je voordeur moeilijk te vinden is, hoe kunnen kansen jou dan bereiken?

Feng Shui meester een eervol beroep in China

In China is het ook gebruikelijk om een professional (风水师傅fēngshuǐ shīfù) in te huren bij het openen van een bedrijfsruimte.

Deze meester let dan op de meest gunstige lay-out van een kantoorruimte zodat deze voor geluk en veel kansen kan zorgen.

Vooral grote bedrijven in de financiële sector willen geen geluk en succes mislopen en luisteren met veel respect naar de meesters.

Het feit dat zelfs de grootste bedrijven van China deze meesters consulteert zorgt er voor dat Feng Shui meester in China niet alleen een eervol maar ook een goed betaald beroep is.

Niet alle Chinezen geloven in het effect van Feng Shui.

Voornamelijk de jongere generatie ziet het als bijgeloof. Je ziet zelfs dat jongere ontwerpers van gebouwen de principes volledig negeren.

Feng Shui meester gevraagd
Feng Shui meester gevraagd

Het belang bij de bouw van belangrijke gebouwen

Feng Shui beïnvloed niet alleen de binnenkant van gebouwen maar heeft ook invloed op hoe een gebouw er uit moet zien en op welke locatie het moet worden gebouwd.

Als je kijkt naar de skyline van een grote stad zoals Hong Kong zie je veel iconische gebouwen die hun vorm te danken hebben aan de Feng Shui principes.

Hieronder lees je twee voorbeelden waarin Feng Shui een enorme financiële impact heeft op twee topbedrijven gevestigd in Hong Kong.

Voorbeeld 1 HSBC bank

De HSBC bank in Hong Kong laat goed zien hoe een miljarden bedrijf beïnvloed kan worden en beslissingen maakt op basis van “bijgeloof”.

Het gebouw is ontworpen door een brits bedrijf Norman + Partners en werkelijk alle hoeken en gaten van het bedrijf zijn bekeken door meerdere Feng Shui meesters.

Een mooier voorbeeld van perfecte Feng Shui vind je niet dan het HSBC in Hong Kong.

In plaats van een begane grond is er een atrium waar de wind en dus positieve Qi, makkelijk naartoe kan stromen.

In het atrium staan twee horizontaal geplaatste roltrappen die er voor zorgen dat kwade geesten en energie niet zomaar de eerste verdieping in kunnen stromen.

Daarnaast staan voor de ingang van het gebouw twee enorme bronze leeuwen. Deze leeuwen staan symbool voor de bescherming van rijkdom en welvaart.

Atrium met de twee diagonaal geplaatste roltrappen - © Kent Wang/Flickr
Atrium met de twee diagonaal geplaatste roltrappen – © Kent Wang/Flickr

Het bereiken van goede Feng Shui is een kostbaar proces en kost veel moeite voor bedrijven. Soms lijken deze aanpassingen nogal ver te gaan zoals onderstaand voorbeeld.

Toen er naast HSBC een mega pand gebouwd is door concurrent Bank of China, werden er op het dak van het HSBC gebouw twee grote kanonnen gebouwd.

Deze kanonnen moeten het gebouw beschermen tegen de slechte energie van de concurrent Bank of China.

5671305255 6c63fce2b1 b.jpg
De “kanonnen” bovenop het HSBC gebouw gericht op de concurrent Bank of China. | © Tom Mascardo/Flickr

Voorbeeld 2: Bank of China

De Bank of China toren is berucht voor het negeren van goede Feng Shui principes. De toren is ontworpen door architect I.M Pei en heeft de vorm van een driehoekige prisma’s.

Deze vormen geven de toren een futuristische look, maar met een hoog prijs kaartje.

Bank of China toren | © Brian Harries/Flickr
Bank of China toren | © Brian Harries/Flickr

Deze driehoekige prisma’s gaan namelijk volledig tegen de Feng Shui principes in.

De scherpe lijnen snijden de goede Qi door midden en vormen zo vooral negatieve energie voor de omliggende gebouwen.

Tijdens de bouw van de toren van de Bank of China deden zich allerlei nare situaties voor. Enkele voorbeelden zijn de dood van de Hong Kong gouverneur die in de buurt woont en het persoonlijke faillissement van de eigenaar van het Lippo center (gelegen naast de Bank of China toren).

Bank of China toren en het Lippo Center | © Bernard Spragg. NZ/Flickr
Bank of China toren en het Lippo Center | © Bernard Spragg. NZ/Flickr

Volgens de lokale bevolking hebben deze gebeurtenissen te maken met de negatieve Feng Shui van de toren.

Nadat de lokale bevolking in opstand kwam tegen de negatieve impact van de toren, zijn er enkele veranderingen doorgevoerd.

Er werd een waterval naast het gebouw geplaatst met gigantische stenen uit China en veel planten en bomen werden rondom het gebouw geplant.

Deze aanpassingen moeten er voor zorgen dat er meer harmonie, stabiliteit en vooral goede energie komt voor Bank of China en de omliggende bedrijven.

Feng Shui in het Chinese zakenleven

Je kunt je afvragen waarom hooggeplaatste Chinese managers bij top bedrijven hun beslissingen zoals het aanpassen van de structuur van een gebouw laten afhangen van bijgeloof.

Feng Shui zit zo diep verweven in de Chinese cultuur dat het een onderdeel van de cultuur is geworden. Het is daarom moeilijk om het te zien als bijgeloof.

Als je het ziet als als onderdeel van de Chinese cultuur kun je het wel analyseren met behulp van de 6 dimensies van Geert Hofstede.

Geert Hofstede, is een wereldbekende Nederlandse organisatiepsycholoog die zegt dat je aan de hand van 6 dimensies elke cultuur kan analyseren en leren te begrijpen.

Geert Hofstede analyseert cultuur op basis van 6 dimensies: machtsafstand, onzekerheidsvermijding, individualisme/collectivisme,lange en korte termijn denken, masculiniteit en feminiteit en toegefelijk/terughoudendheid

Vooral het onderdeel onzekerheidsvermelding is met name interessant om het gedrag van Chinese managers te verklaren.

Landen die hoog scoren laten beslissingen voornamelijk geschieden op basis van harde feiten en data.

De Chinese cultuur scoort laag (30) op deze schaal, waaraan je kunt afleiden dat Chinese managers hun beslissingen dus op andere wijze nemen.

Ook Chinezen houden namelijk niet van risico en de consequenties van verkeerde beslissingen.

Dit is waarom Chinese managers deze vorm van bijgeloof gebruiken om de risico’s die beslissingen met zich mee brengen zo klein mogelijk te maken.

Harmonie en minimalisme

Of je er nou in gelooft of juist sceptisch bent, Feng Shui hoort bij China. Als je China en de Chinees wilt begrijpen kan het geen kwaad om je verder te verdiepen in Feng Shui.

Zelfs buiten China is het door de jaren heen steeds populairder geworden.

Voor de meeste staat het niet alleen meer voor Qi of energie, maar eerder voor een minimalistische en harmonieuze levensstijl.

Kort gezegd is het dus een manier om een harmonieuze en opgeruimde plek voor je zelf te creëren.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *