Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Er is een Chinees bedrijf wat nog vaker in het nieuws komt dan alle Chinese bedrijven samen. Dat bedrijf is het Chinese vastgoed bedrijf Evergrande. Veel artikelen vergelijken Evergrande met Lehman-Brothers (het vastgoed bedrijf waar de kredietcrisis van 2008 in werking trad. Alles wat je over Evergrande en de vergelijking wilt weten vind je hier.
Evergrande Group is een mega Chinees vastgoed- en bouwconglomeraat dat 26 jaar geleden opgericht in 1996 door Xu Jiayin in Guangzhou maar verplaatste in 2017 Shenzhen.
Shenzhen is ook waar het hoofdkantoor van Evergrande was gehuisvest, maar sinds 2022 is het hoofdkantoor verplaatst naar Guangzhou om kosten te besparen.
De Chinese naam van het bedrijf is Héng dà (恒大).
Met 200.000 mensen in dienst en 1.300 projecten in meer dan 280 steden van China’s vasteland is Evergrande China’s op een na grootste projectontwikkelaar.
Evergrande heeft de afgelopen tien jaar een snelle groei doorgemaakt en is uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde vastgoedbedrijven ter wereld.
De focus van Evergrande lag op de bouw en verkoop van panden en appartementen voor de groeiende Chinese middenklasse. De reden dat het bedrijf deze snelle groei heeft kunnen doormaken is door enorme hoeveelheden geld te lenen die zich terug zouden verdienen door de verkoop van de projecten.
Evergrande was van plan om in Juni van 2021 1.4 miljoen woningen op te leveren. Dat is 1/5e van het totaal aantal woningen in Nederland
Het gehele portfolio van Evergrande wordt op $ 314 miljard geschat.
Het bedrijf zit in nog veel meer industrieën dan vastgoed. Evergrande investeert in elektrische voertuigen (Evergrande New Energy Auto), heeft een eigen voetbalclub (Guangzhou F.C), een eigen pretpark (Evergrande Fairyland) en investeert in mineraal water (Evergrande Spring).
Net voor de kust van het Chinese Yangpun-schiereiland in de provincie Hainan heeft Evergrande een kunstmatig eiland ten grootte van 380 hectare uit de grond gestampt.
Het eiland dat “Ocean Flower Island” wordt genoemd, heeft de vorm van een bloem en zal een 12 hectare groot waterpark, meerdere luxe hotels, musea, amfitheaters, bioscopen pretparken en winkels moeten gaan bevatten. Een heus entertainment eiland.
De kosten voor het project liggen rond de $24 miljard dollar. Opvallend is dat er op het eiland ook een overdekt themapark wordt gebouwd onder de merknaam Evergrande Fairyland. Het bedrijf heeft aangegeven dat ze plannen hebben om in totaal 15 sprookjesparken te bouwen in China.
Hainan wordt door veel mensen gezien als het Hawaii van China
In 2010 kocht Evergrande een voetbalteam, nu bekend als Guangzhou Evergrande FC. Onder voormalig Italiaans profvoetballer Marcello Lippi won de club in 2013 de AFC Champions League. Daarnaast runt de club ook een van de grootste voetbalscholen ter wereld. De investeringen van Evergrande in de club lopen op tot wel 185 miljoen dollar.
Evergrande is voornamelijk in het nieuws doordat de aandelen van het bedrijf flink dalen en omdat het bedrijf haar schulden niet kan aflossen.
Het vastgoed bedrijf bouwt overal in China aan nieuwe appartementen en bedrijfspanden. Om dit te kunnen blijven doen leent het bedrijf veel geld van investeerders, met de achterliggende gedachte dat de projecten waaraan gebouwd wordt meer geld op gaan leveren.
Normaal gesproken is dit een ideale constructie, want op deze manier krijgt de economie een enorme boost. Er wordt voorzien in woningen, er wordt werkgelegenheid gecreëerd en investeerders verdienen hun geld netjes terug.
Maar sinds augustus 2020 heeft de Chinese overheid maatregelen genomen tegen investeerders en vastgoedbedrijven. De overheid heeft besloten dat bedrijven niet langer grote schulden mogen hebben om de bouw van projecten te kunnen financieren.
Hierdoor moet Evergrande eigen geld inleggen om projecten te laten uitvoeren door bouwbedrijven. Omdat dit het geld betreft dat of bij een aanbetaling vrijkomt of bij oplevering, remt dit de snelheid enorm waarmee Evergrande nieuwe projecten kan opleveren.
Sterker nog, om met de huidige snelheid te kunnen blijven bouwen, heeft Evergrande enorme kortingen gegeven op appartementen die in aanbouw zijn. Deze goedkope appartementen worden gelijk opgekocht door rijke Chinezen die denken dat ze deze appartementen voor meer geld kunnen verkopen.
Evergrande heeft nu moeite om de schuld die uitstaat bij de bouwbedrijven te kunnen betalen waardoor geldschieters niet zo happig zijn op het verstrekken van leningen aan de “wanbetaler” Evergrande. Dit laatste lijdt tot hogere rentes en onmogelijke betaalcondities die het Evergrande nog moeilijker maken.
Evergrande heeft op dit moment een schuld van meer dan $300 miljard. Om dat in perspectief te plaatsen; Dat is ongeveer de staatsschuld van heel Nederland in 2003. Daarnaast is het de grootste schuld dat een enkel bedrijf heeft ter wereld.
In 2008 stond de Amerikaanse regering voor een moeilijk dilemma omdat ze moesten beslissen wat er ging gebeuren met Lehman Brothers (een van de grootste investeringsbanken uit Amerika). Lehman Brothers had op dat moment een schuld van $600 miljard (het dubbele van Evergrande).
De staat heeft Lehman Brothers niet kunnen redden met een kapitaalinjectie wat uiteindelijk leidde tot het faillissement en de start van de kredietcrisis.
Er wordt veel gespeculeerd of Evergrande hetzelfde lot staat te wachten omdat het bedrijf veel geld leent en maar projecten uit de grond blijft stampen. Het begint er steeds meer op te lijken dat Evergrande de rente die het is verschuldigd niet terug kan betalen. Als dat gebeurd zal de hele wereld dat gaan merken.
Op dit moment staat er 300 miljard aan schuld uit waar schuldeisers naar op zoek zijn.
Het hoofdkantoor van Evergrande was in Shenzhen, maar om kosten te besparen is het bedrijf weggegaan uit het excellence center. Nu is het bedrijf terug in Guangzhou, waar het begon.
De bouw van het eiland en de panden op het eiland kostte in totaal 25 miljard dollar.
Lekker verder lezen?
Bekijk deze interessante artikelen:
Deep Sea is een film die je gezien moet hebben.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Ontdek de Authentieke Wereld van Traditionele Chinese Dimsum
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Deze 10 bezienswaardigheden in Beijing mag je niet missen
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
Dit zijn 5 Chinese steden die je nu weer kunt bezoeken en niet mag overslaan
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…