Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Chinese alcohol, je zult er misschien niet direct aan denken als je aan China denkt, echter speelt het drinken van alcohol een belangrijke rol in de cultuur. China is een van de landen met de hoogste alcohol consumptie per inwoner. Er zijn slechts twee andere plaatsen in de wereld die een hogere alcohol consumptie per inwoner hebben dan China. Dit zijn Tajikistan en Rusland. China heeft zelfs een paar merkwaardige titels op haar naam staan als het op drank aankomt. Welke dat zijn lees je in dit artikel
In China wordt veel Chinese alcohol maar ook westerse alcohol gedronken. Als vrienden samenkomen, als er iets te vieren is, maar ook tijdens zakelijke bijeenkomsten. Dat is iets wat we in Nederland niet echt kennen. Benieuwd naar welke dranken er dan zoal genuttigd worden? Hieronder zie je de top 3 soorten Chinese alcohol die het meeste gedronken worden in China.
Mensen die eerder in China zijn geweest, zullen de naam Báijiǔ vast voorbij hebben zien komen. Het is immers een van de meest populaire dranken in China. Sterker nog, deze dranksoort is zo populair dat het de nummer 1 verkochte drank ter wereld is met meer dan 5 miljard liter per jaar.
Báijiǔ is de meest verkochte drank ter wereld. Ter vergelijking: Er wordt in een jaar net zo veel Báijiǔ verkocht als dat er water wordt gedronken in Monaco.
Báijiǔ is een doorzichtige drank die veel westerse toeristen afschrikt door het hoge alcoholpercentage en het feit dat de ene Báijiǔ de andere niet is. Veel families maken namelijk hun eigen Báijiǔ, wat er al snel voor zorgt dat het een verzamelnaam wordt voor zelfgemaakte drank met een hoog alcoholpercentage.
Echte Báijiǔ of soms shaojiu genoemd is Chinese likeur gedestilleerd uit fruit of sorghum en heeft een alcoholpercentage van 45% of hoger.
Deze drank speelt een belangrijke rol in China die kan worden herleid tot de 13e eeuw. Báijiǔ wordt gedronken in een sociale setting en zelfs in formele setting zoals bijvoorbeeld een zakenoverleg.
Kijk niet gek op als je een vergaderruimte binnenkomt en een enorme fles Báijiǔ ziet staan met een stapel shot-glaasjes. Báijiǔ wordt vaak gedronken om een goede deal te sluiten en om de zaken relatie naar een hoger level te tillen. Je komt daarnaast regelmatig Báijiǔ tegen als je oudere Chinezen met elkaar ziet schaken.
De smaak van Báijiǔ is sterker dan dat van een whiskey en is zelfs door Amerikaanse nieuwszender CBS News bestempeld als “vloeibare scheermesjes”. Laat je dat vooral niet tegenhouden om het eens te proberen. Báijiǔ krijgt zijn unieke smaak en geur door het toevoegen van bessen of kruiden.
De prijs voor een fles Báijiǔ ligt tussen de €1,- en €200. Er zijn natuurlijk ook uitschieters van flessen boven de €1000,-. Als je Báijiǔ wilt meenemen en op zoek bent naar de beste merken, kun je het beste kijken naar Moutai dat gemaakt is in de stad Maotai in Guizhou. Enkele andere merken die je kunt proberen zijn Wuliangye en erguotou.
China liefhebbers zullen naast Báijiǔ ook eens tegen Huángjiǔ aangelopen zijn. Deze drank heeft een rijke historie van meer van 2500 jaar en hoort samen met Báijiǔ en bier tot de oudste alcoholische dranken van de wereld.
黄 Huáng betekent geel, jiǔ 酒 betekent alcohol.
Je spreekt het uit als gwangdjo
Huángjiǔ betekent letterlijk gele alcohol en heeft zijn naam te danken aan de geel bruinige kleur van de drank. Het is een uniek product dat op veel verschillende manieren gebruikt wordt in China. De drank wordt gefermenteerd uit graankorrels zoals rijst of kleverige gierst maar in tegenstelling tot Báijiǔ, wordt het niet gedistilleerd.
Over het algemeen heeft Huángjiǔ een alcoholpercentage tussen 14% en 20% en afhankelijk van de productiemethode varieert de smaak van zuur tot bitter.
Het wordt gezien als een gezonde drank omdat het verschillende voedingsstoffen zoals eiwitten en aminozuren bevat die hart en vaatziekten kunnen voorkomen, de bloedcirculatie kunnen bevorderen en zelfs het hart beschermen. Je ziet deze Huángjiǔ daarom ook vaak terugkomen als onderdeel van TCM (Traditionele Chinese medicijnen).
Naast het gebruik als medicijn wordt Huángjiǔ ook gebruikt als kookwijn, en als drank tijdens een diner. De meest bekende Huángjiǔ kookwijn is Shàoxīngjiǔ dat je in een groot scala van Chinese gerechten ziet terugkomen.
Huángjiǔ is voor China wat bier is voor de westerse wereld. Vondsten uit het oude China hebben vastgesteld dat Chinezen eeuwen geleden al bier maakten waarbij Qu (een soort gist) gebruikt werd. Echter bleek dit toch niet de smaak te hebben waar Chinezen van hielden en werd bier vervangen door Huángjiǔ. Hierdoor raakte bier voor meerdere eeuwen compleet in de vergetelheid tot de 19e eeuw toen de Duitsers een brouwerij opende in Qingdao. Je kunt dus stellen dat de Duitsers en Qingdao bier hebben teruggebracht van weggeweest echter is Huángjiǔ altijd de favoriete gebrouwde alcoholische drank gebleven van de Chinezen en Báijiǔ de favoriete likeur.
De beste plek om Huángjiǔ te proberen is in Shanghai waar de drank zelfs populairder is dan Báijiǔ. Je zult er vele restaurants vinden die een variant van Huángjiǔ gebruiken om mee te koken, en je zult geen menukaart vinden waar geen glas Huángjiǔ op staat. De vleeseters onder ons moeten daarom zeker eens gestoofd varkensvlees met Shàoxīng wijn proberen.
Nederland wordt voornamelijk bestempeld als bierland en haar inwoners als bierdrinkers. Maar wist je dat China nog een veel groter “bierland” is? China bezit zelfs het best verkopende biermerk in de wereld, en het gekke is dat waarschijnlijk bijna geen enkele westerling dit merk kent. Ik heb het over “Snow” (雪花啤酒) dat letterlijk vertaald “Sneeuwvlokbier” betekent.
Het best verkochte biermerk ter wereld is “Snow” en dat terwijl veel westerlingen nog nooit van het merk gehoord hebben. Niet gek, want het wordt alleen in China verkocht.
Snow bier is een blonde lager dat tussen de 3 en 3.9% alcohol bevat. Het is een van de bieren die voornamelijk op feestjes gedronken wordt door de zachte smaak en het lagere alcohol percentage.
Ook de speciaalbier niche wordt steeds populairder in China en het zijn niet alleen de westerse brouwers meer die deze bieren op de markt brengen.
Bier schrijf je als: 啤酒 Píjiǔ
Je spreekt het uit als piejdjoo
Een tijdje geleden in 2010 kwamen er steeds meer expat brouwerijen naar China, die de westerse bieren aan de Chinezen en expats kwamen slijten. Nu ontstaan er steeds meer plekken waar je speciaalbier kunt kopen gemaakt met lokale ingrediënten door lokale en expat brouwerijen.
Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld “The Beer Nest” in Chengdu waar Belgische entrepreneur Dieter Vanonckelen een bar oprichtte om de vele expats in China van een koude kletser te voorzien. Het idee sloeg ook aan bij de lokale bevolking. The Beer Nest is namelijk bijna elke avond volledig afgeladen met zowel Chinezen als westerlingen die samen genieten van de vele speciaalbieren op de tap.
Ook niet belangrijk om te vergeten is dat de manier van drinken en smaken verschillen. In China zijn vooral de zoetere bieren met een lager alcohol percentage in trek (rond de 2-3%). Hier in het westen hebben bieren gemiddeld 5% en houden we meer van een bittere smaak. Daarnaast is het in China gebruikelijk dat bier op kamer temperatuur gedronken wordt in lokale restaurantjes. Geen zorgen, wil je liever een koud biertje vraag dan naar een 冰啤酒 “Bīng píjiǔ”, want ze hebben ze vaak ook koud staan.
Ga je eindelijk de ouders van je Chinese partner ontmoeten, of ben je uitgenodigd voor een zakelijke bijeenkomst met Chinese collega’s? Leer dan vooral een klein beetje Chinees. Daarnaast kun je er van uit gaan dat er drank in het spel gaat zijn. Om te voorkomen dat jij of iemand uit je gezelschap gezichtsverlies leidt nemen we je mee in de belangrijkste drank etiquetteregels en laten we je zien wat de gebruiken zijn. Drinken gaat er in China heel anders aan toe dan in Nederland.
Tijdens een diner in China wordt er niet slechts 1x een toast uitgebracht zoals in Nederland maar gebeurt dit de hele avond door. De gastheer of vrouw opent met de eerste toast en in een formele setting zal iedereen aan de beurt komen. De kans is groot dat jij ook de beurt krijgt om een toast te geven. Het is belangrijk om altijd de gastheer of vrouw eerst te laten, vervolgens zal toasten verder gaan op basis van senioriteit.
Chinezen geloven dat het samen drinken van alcohol helpt in het opbouwen van wederzijds vertrouwen. In de Chinese cultuur zijn mensen niet open in het delen van hun eigen mening omdat deze onderschikt is aan de groep. Tijdens het drinken van alcohol komen deze weggestopte meningen vaak naar boven en helpt het om problemen aan het licht te brengen alvorens ze ontploffen.
Hoe veel je kunt drinken laat ook zien hoe serieus je de (zakelijke) relatie neemt. Daarom zie je senior managers van grote bedrijven die jongere werknemers meenemen als “bedrijfsvertegenwoordigers” in het drinken van alcohol.
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het samen drinken van alcohol een manier om een goede indruk achter te laten in China. Wil je meer weten over de Chinese cultuur en deze beter leren begrijpen? Bekijk dan ook onze andere artikelen over de Chinese cultuur.
Báijiǔ of shaojiu is een traditionele Chinese alcoholische drank. Het is meestal op basis van sorghum of fruit, maar sommige soorten worden gedistilleerd uit huangjiu of andere dranken op rijstbasis. Ze hebben meestal een alcoholgehalte van meer dan 45% en lijkt daarom erg op een soort “Chinese wodka” .
Báijiǔ is een Chinese likeur dat meer dan 45% alcoholpercentage heeft. Het wordt ook wel eens de Chinese wodka genoemd. Het wordt gemaakt uit fruit of sorghum
Het Chinese biermerk Snow is het meest verkochte biermerk ter wereld. Met meer dan 5 miljard liter per jaar.
De meest gedronken alcoholische drank ter wereld is Báijiǔ in tegenstelling tot wat velen denken. Dit komt door de grootte van China waar de drank enorm populair is sinds de 13e eeuw.
In het Chinees zeg je “Gānbēi” als je wilt proosten met iemand. Dit betekent letterlijk “droog kopje”.
Lekker verder lezen?
Bekijk deze interessante artikelen:
Deep Sea is een film die je gezien moet hebben.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Ontdek de Authentieke Wereld van Traditionele Chinese Dimsum
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Deze 10 bezienswaardigheden in Beijing mag je niet missen
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
Dit zijn 5 Chinese steden die je nu weer kunt bezoeken en niet mag overslaan
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…