Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Chinese overnames van Nederlandse bedrijven uitgelicht – dit zijn de belangrijkste

Dat China veel investeert in de infrastructuur, kennis en ontwikkeling en startup bedrijven uit de grond stampt is voor de meeste mensen geen geheim meer. China heeft die kennis niet zomaar gewonnen en is al jaren bezig met een overname strategie. Heel dicht bij huis vinden de grootste Chinese overnames plaats, kijk maar eens naar de 5 grootste historische overnames van Nederlandse bedrijven. We bekijken elke van deze Chinese overnames in detail. Van welke wist jij al af?

Ausnutria Hypocra – de Chinese overname strategie

De eerste Chinese overname op de lijst heeft te maken met het zuivelbedrijf Ausnutria Hypocra. Het bedrijf is nu bekend onder de naam Ausnutria en heeft een rijke historie van meer dan 100 jaar. Op hun website hebben ze deze historie erg gaaf weergegeven.

De reden dat het bedrijf ontzettend hard gegroeid is door de jaren heen is voornamelijk omdat overnames en fusies een belangrijk onderdeel zijn geweest van de strategie van het bedrijf. De eerste Chinese invloed begint bij de opmerkelijke overname in 2011 waarbij Chinese het zuivelconcern Ausnutria dairy corp ltd. de Hypocra groep (Het overkoepelende bedrijf van Ausnutria) overnam.

Het doorzetten van deze strategie heeft geholpen want vijf jaar later en twee overnames verder is er één bedrijf ontstaan dat over de hele wereld kindervoeding verkoopt gemaakt van koeien en geitenmelk.
Opvallend is wel dat het bedrijf zich richtte op de grootste afzetmarkt van de wereld: China.

Het is geen geheim er zich meerdere voedselschandalen hebben voorgedaan in China. De meest bekende heeft te maken met vervuild melkpoeder dat gebruikt werd voor kindervoeding. Het is dus ook niet gek dat China een directe lijn aan wilde leggen die het land van zuivelproducten en kindervoeding van hoge kwaliteit kan voorzien.

Vivat – een “enge” Chinese overname

Door de tweede grote Chinese overname heeft China een hele goede inkijk gekregen in het verzekeringsleven in Nederland. De naam Vivat zal je misschien in de eerste instantie niks zeggen, maar dit is een verzekeringsmaatschappij dat in februari 2015 over is genomen door de Chinese verzekeraar Anbang insurance group. Hierdoor zijn bekende namen zoals Zwitserleven, Actiam, Hooge Huys, Route Mobiel en Reaal in Chinese handen gekomen.

Nadat SNS Reaal in financiële problemen kwam in 2013 ging het bedrijf op zoek naar investeerders. In 2015 is het bedrijf voor slechts 150 miljoen euro overgenomen door Anbang Insurance group. Wel moest Anbang beloven dat het zou meebetalen aan het aflossen van leningen en mocht het bedrijf maximaal 1 miljard euro storten om de financiële positie van Vivat te versterken.

Ergens ging er iets mis want 3 jaar later in 2018 werd het bedrijf Vivat opnieuw ter verkoop aangeboden en in juni 2019 werd bekend dat NN group en verzekeraar Athora, Vivat gingen overnemen. Deze overname werd april 2020 afgerond en hiermee heeft Nederland een groot deel van haar verzekeringsactiviteiten en klantenbestand terug weten te krijgen uit Chinese handen.

RF Power – opgekocht en opgeknipt tijdens Chinese overnames

Het bedrijf RF Power richt zich op het maken van computerchips voor mobiele zendmasten. Het is niet gek dat je misschien niet van het bedrijf gehoord hebt, want er wordt niet veel over gesproken. De huidige naam van het bedrijf zegt je misschien wel iets omdat het hoofdkantoor in Nijmegen is gevestigd. “Ampleon”.

Een tijd geleden maakte het Nederlandse bedrijf Phillips nog haar eigen halfgeleiders en computerchips, maar in 2006 werd dit onderdeel afgestoten en verkocht aan beleggers. Dit onderdeel ging vervolgens verder als NXP(gevestigd in Eindhoven). Het bedrijf groeide steeds meer en ging zelfs in 2010 naar de beurs in de VS.

In 2015 werd het bedrijf gedeeltelijk opgeknipt en werd de divisie die chips maakte voor de telecom industrie (RF Power) verkocht voor 1.6 miljard euro aan een Chinese investeringsmaatschappij. Deze maatschappij Jingguang Asset management — Ookwel JAC Capital genoemd, aasde hierbij voornamelijk op alle relevante patenten van RF Power.

Een belangrijk punt om te weten is dat het bedrijf JAC Capital een investeringsfonds is van de Chinese overheid dat met deze Chinese overname een flinke hap uit de research en development voorsprong van Nederland heeft genomen.

Het bedrijf is ondertussen hernoemd naar Ampleon en zorgt voor 1650 banen wereldwijd. En tot op de dag van vandaag is de meerderheid van het ooit Nederlandse bedrijf, in handen van de Chinese overheid.

Nedschroef – een van de succesvolste Chinese overnames

De koning van Nederland bezoekt Nedschroef, Nederlands bedrijf met een van de succesvolste Chinese overnames
De koning van Nederland bezoekt Nedschroef – foto door ANP

Het Brabantse bedrijf Nedschroef is de volgende op onze lijst. Nedschroef bestaat al sinds 1894 en een Nederlandse producent van schroeven. Dit klinkt misschien niet als een interessante markt, maar vergis je niet. In een gemiddelde auto zitten meer dan 2000 schroeven die van Nedschroef af komen.

De oprichter (de familie van Thiel) heeft het bedrijf ontwikkeld tot een van de belangrijkste toeleveranciers in de auto en luchtvaartindustrie en dus tot een interessant doelwit voor Chinese investeringen. — dat blijkt want in mei 2014 wordt het bedrijf overgenomen door Shanghai Prime Machinery Company dat een groot aandeel heeft in de enorme en vooral snel groeiende Chinese auto industrie.

Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor nog altijd in Helmond, maar heeft ondertussen fabrieken op 24 locaties over de hele wereld waar maar liefst 2400 mensen in dienst zijn.

Het bedrijf is ondertussen niet langer in handen van een familie of bedrijf, maar is verdeeld over 26 aparte investeerders.

Nidera – “slachtoffer” van meerdere Chinese overnames

Hoofdkantoor Nidera slachtoffer Chinese overnames
Foto van Nidera hoofdkantoor door nmprojecten.

Het laatste bedrijf op de lijst is Nidera — een handelsbedrijf dat agrarische producten over de hele wereld koopt en verkoopt. Deze overname is waarschijnlijk niemand ontgaan, omdat het een veelbesproken en belangrijke Chinese overname is geweest.

Drie Nederlandse families hebben samen in 1920 Nidera opgericht om te handelen in Olie, zaden en granen. De landen waar de handel plaatsvond hebben samen de naam van het bedrijf gevormd middels het acroniem Nidera dat voor Nederland, Indië, Duitsland, Engeland, Rusland en Argentinië staat.

Het bedrijf kocht in het ene land agrarische producten en verkocht deze elders aan afnemers in de voedingsindustrie en bio-energiemarkt. Ook richt het bedrijf zich op de verkoop van zaden, kunstmest en pesticiden aan boeren.

In 2014 werd een derde van de aandelen van de drie families verkocht aan het Chinese staatsbedrijf Cofco, dat voor China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation staat. Dit is een van de belangrijkste en grootste staatsbedrijven van China. Het speerpunt als het aan komt op het verzorgen van voedsel voor 1.3 miljard Chinezen.

Later gaf Nidera nieuwe aandelen uit om de financiële positie te versterken — die allemaal zijn opgekocht door Cofco. Dit zorgde er voor dat er een meerderheidsbelang ontstond voor de Chinezen van 51%

In augustus 2016 heeft Cofco nogmaals diep in de buidel getast en is overgegaan tot het kopen van de resterende 49 procent van de aandelen. Deze investering zorgde ervoor dat Cofco volledig eigenaar is geworden van Nidera.

Hoewel iedereen verwachtte dat Cofco middels kapitaalinvesteringen en haar goede reputatie bij Chinese banken, het voorheen Nederlandse bedrijf zou laten uitgroeien tot een van de grootste handelshuizen ter wereld.

Deed het bedrijf vervolgens iets heel anders: Agri Noble (een ander recent aangekochte Chinese investering) werd toegevoegd aan Nidera waarna het bedrijf verder door het leven ging onder de naam Cofco international.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *