Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Chinese thee heb je vast wel eens geprobeerd. Niet van die pickwick zakjes maar die losse fladderende thee blaadjes in je kopje. Deze blaadjes zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur en wordt nog steeds met veel ceremonie en traditie gedronken. In deze blog duiken we in de wereld van de Chinese thee cultuur. We bespreken alles van historie tot aan de gebruiken van nu die voor jou van belang zijn. Pak dus gauw een kopje van je favoriete thee en ga mee op ontdekkingsreis naar de fascinerende geschiedenis en cultuur van de Chinese thee.
Chinese thee heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot meer dan 4000 jaar geleden. Sterker nog, de legende spreekt over het jaar 2737 voor Christus. Volgens deze eeuwenoude legende is de keizer Shen Nong (ook bekend als de heer der landbouw) de ontdekker van Chinese thee.
Zijn bediende kookte zoals gebruikelijk water voor de keizer. Op een dag waaide sterk en viel er een dood blad van een wilde theestruik in het gekookte water. Het was de bediende niet opgevallen en bracht de pot met water naar de keizer.
De keizer nam een slok en merkte op dat het water anders smaakte, hij was erg te spreken over deze verfrissende drank. Ze zeggen dat dit het moment was dat de Chinezen thee gingen gebruiken als drank en medicijn.
Chinese thee heeft door de eeuwen heen verschillende betekenissen gehad voor de Chinezen. Van medicijn, tot speciale drank en handelsproduct. We bekijken een aantal tijdperken welke belangrijke rol thee daar in speelde.
Ten tijden van de Zhou dynastie (1046 v.Chr – 256 v.Chr) werd thee vooral gezien als luxe product dat door de rijken en mensen van adel gebruikt werd. Ze dronken de thee voor extra energie en een heldere visie. Thee was toen een exotische plant uit het zuiden van China waardoor het slechts als giften aan de keizer aankwam in midden en het noorden van China.
Tijdens de Han dynastie (206 v.Chr-220 n,Chr.) werd thee voor het eerst genoemd als medicijn dat gebruikt werd om de spijsvertering te verbeteren.
Tijdens de Jin dynastie (266-420) werd thee vergeleken met wijn. Door monniken en geleerden werd Wijn gezien als de destructieve en dronken makende tegenhanger van thee; de drank die juist fris en puur was en veel gezondheidsvoordelen had. Met name door deze vergelijking zijn er veel filosofische en religieuze stukken geschreven over de kracht van thee in de Jin dynastie.
400 later tijdens de Tang dynastie (618-907) werd thee pas gedronken als drank bij speciale gelegenheden. Tijdens dit tijdperk groeide thee en de thee cultuur van China enorm. Er werden handelsroutes aangelegd tussen het noorden en zuiden van China en Tiber. Hierdoor werd thee een stuk goedkoper voor de gewone burger.
De Song-dynastie (960-1279) was een belangrijk tijdperk voor de Chinese thee. De populariteit rondom het drankje nam enorm toe, er kwamen theehuizen en er ontstond een wildgroei aan thee literatuur.
Het groeien van thee verplaatste zich van wilde thee planten naar georganiseerde thee boerderijen. Hierdoor kwam er steeds meer informatie over het plukken van thee.
China had een monopolie op thee dat ze graag inzette als diplomatiek instrument. Tijdens de Song dynastie werd de “Tea and Horse offices” opgericht om toezicht te houden op de handel in thee tussen Tibet en het noorden van China. Bij conflicten dreigde China de handel op thee te stoppen.
Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) werd Chinese thee geëxporteerd naar andere delen van de wereld, waaronder Japan,
Hoewel thee al honderden jaren verbouwd werd in China, werden er speciale theetuinen opgericht tijdens de Ming dynastie die thee cultiveerde voor de ruilhandel.
In de steden verschenen ook thee huizen waar je verschillende soorten Chinese thee kon drinken waardoor Chinese thee nog beter beschikbaar werd voor de gewone burger.
Tijdens de laatste keizerlijke periode van China; de Qing dynastie (1644-1912) nam de populariteit rondom Chinese thee zowel binnen China als daarbuiten sterk toe met als gevolg een bloeiende handel in Chinese thee en theeproducten.
In 1960 onder leiding van Mao Zedong tijdens “de grote sprong voorwaarts” werd de productie van thee bijna stilgelegd en werden theehuizen en winkels gesloten. Ook tijdens de culturele revolutie had de thee cultuur van China het niet makkelijk.
Later onder leiding van Deng Xiaoping maakte China economische groei door met dubbele cijfers en werd de Chinese theecultuur opnieuw geboren. Vandaag de dag is China weer de grootste product van thee ter wereld.
Shen Nong wordt gezien als de ontdekker van thee, maar ook degene die de effect van thee op het lichaam observeerde. Er werd gezegd dat hij veel verschillende soorten thee had geprobeerd en van elke thee kon aangeven of deze medicinaal was of niet.
Naast Sheng Nong wordt Lu Yu gezien als een van de belangrijkste figuren in de Chinese thee cultuur. Hij werd zelfs de heer van thee genoemd. Yu leefde ten tijde van de Tang dynastie. Hij was de eerste ter wereld die zo uitgebreid schreef over alle aspecten van thee. Zijn werk The Classic of Tea werd de eerste monografie over de studie van thee bestaande uit 10 hoofdstukken.
Hij beschrijft in 10 hoofdstukken de oorsprong van Chinese thee, het telen, het bereiden, en zelfs hoe thee gedronken moet worden. Hij probeerde thee beschikbaar te maken voor de gewone burger door uitgebreid te schrijven over hoe je thee kon maken zonder dure spullen. Lu Yu’s werk heeft ervoor gezorgd dat we vele jaren later een goed beeld konden vormen over het belang van thee en de impact op de Chinese cultuur.
Longjing is een van de meest bekende en populaire soorten Chinese thee. Het wordt gekweekt in de West Lake regio in de provincie Zhejiang en is bekend om zijn delicate smaak en aromatische geur. Het wordt ook beschouwd als een van de gezondste soorten Chinese thee, aangezien het rijk is aan antioxidanten en andere voedingsstoffen die het immuunsysteem versterken.
Tie Guan Yin is een oolong thee die wordt gekweekt in de Fujian provincie. De naam Tie Guan Yin verwijst naar de legendarische Chinese godin Guan Yin, die wordt vereerd als de godin van troost en genade
Pu’er is een type thee dat wordt gekweekt in de Yunnan provincie en is bekend om zijn donkere kleur en stevige smaak. Pu’er wordt vaak gezien als een medicinale thee en wordt gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en het immuunsysteem te versterken. Pu’er wordt ook beschouwd als een anti-aging thee vanwege de hoge concentratie aan antioxidanten en andere voedingsstoffen.
Lapsang Souchong is een type zwarte thee dat ook wordt gekweekt in de Fujian provincie. Lapsang Souchong wordt gefermenteerd door het te drogen in een rookkamer, waardoor het een rokerige smaak en geur krijgt. Lapsang Souchong wordt vaak gebruikt om de spijsvertering te verbeteren en wordt beschouwd als een kalmerende en ontspannende thee.
Jasmijn thee is een type groene thee dat wordt gekweekt in verschillende delen van China en is bekend om zijn delicate smaak en geur. Jasmijn thee wordt vaak geserveerd tijdens belangrijke gelegenheden, zoals feestdagen, en wordt gezien als een symbool van vriendschap en harmonie.
Gongfu Cha (letterlijk “Kung Fu-thee”) is een manier van thee zetten dat letterlijk “het zetten van thee met discipline en vaardigheid” betekent.
Deze manier wordt door liefhebbers vooral gezien als een kunstvorm en een vorm van respect voor de thee. Zoals je kunt zien in onderstaande video
Sinds de Tang dynastie is Chinese thee is een belangrijk onderdeel van de Chinese zakencultuur en wordt het gebruikt om gasten te verwelkomen en zakenrelaties te onderhouden.
Je zult thee aantreffen bij zakelijke bijeenkomsten, diners en zelfs tijdens belangrijke besprekingen binnen bedrijven. Het is een manier om respect uit te stralen en om samenwerking te creëren.
Naast het drinken van thee in een zakelijke setting speelt het geven van thee ook een belangrijke rol. Waar we in Nederland elkaar een flesje whiskey geven, wordt in China Chinese thee vaak gezien als een neutraler cadeau met diepere betekenis.
Hierbij spelen een aantal zaken een belangrijke rol. De oorsprong en leeftijd, de prijs en de verpakking van de thee. Hoe ouder hoe beter. De regio is ook belangrijk, vaak is een belangrijke spirituele berg een locatie met de duurste thee. De eerdere twee genoemde kenmerken hebben effect op de prijs (hoe hoger hoe beter). Ten slotte de verpakking, zit het in een mooie doos, belegd met goud? Of is het een prachtige rode koker. Belangrijk is dat je aanvoelt en gaat voor de mooiste variant die bij jouw relatie past.
De legende gaat dat Shen Nong, een figuur uit de Chinese mythologie per ongeluk thee ontdekte toen er een thee blad in zijn hete water viel
Tot ongeveer de Tang dynastie was Chinese thee alleen voor de rijken. Maar tijdens de Tang dynastie en Song dynastie werd thee ook iets voor het gewone volk.
Mao Zedong de toenmalige leider van de Chinese Communistische Partij legde de productie en verkoop van Chinese thee stil waardoor er bijna nergens thee te krijgen was.
De eerste legendes over het ontstaan van thee gaan terug tot 2737 voor Christus.
Tot op de dag van vandaag blijft thee een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur en wordt het met veel ceremonie en traditie gedronken. Het drinken van thee dient als een bruggenbouwer tussen twee partijen. Even een moment voor elkaar onder het genot van een warme kop culturele Chinese thee.
Laat ons weten in de reacties wat jouw favoriete Chinese thee soort is of deel je eigen ervaringen met het drinken van thee in China.
Lekker verder lezen?
Bekijk deze interessante artikelen:
Deep Sea is een film die je gezien moet hebben.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Ontdek de Authentieke Wereld van Traditionele Chinese Dimsum
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Deze 10 bezienswaardigheden in Beijing mag je niet missen
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
Dit zijn 5 Chinese steden die je nu weer kunt bezoeken en niet mag overslaan
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…