Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Wie aan Chinese gerechten denkt, zal misschien denken aan Bami en Foe Yong Hai. Het zal vast geen verrassing voor je zijn maar in China worden veelal toch echt andere Chinese gerechten gegeten. Ik wil je middels dit artikel een kijkje geven in 8 Chinese gerechten die je ècht een keer moet proberen.
Gōng bǎo jī dīng (宫保鸡丁) is een van de lekkerste Chinese gerechten die zoet, zuur, en pittig combineert. Dit magische gerecht komt oorspronkelijk uit de Sichuan provincie waar het werd uitgevonden door de privé chef van Ding Baozhen – de gouverneur van de Sichuan provincie ten tijde van de Qing dynastie. De chef heeft heeft het gerecht vervolgens vernoemd naar Ding.
Het is niet alleen populair onder de Chinezen, maar dit bijzondere gerecht is ook in het buitenland erg populair. Het gerecht bestaat uit blokjes gesneden kip met roergebakken pinda’s, gedroogde chili, lente uitjes, gember, Shaoxing kookwijn en natuurlijk Szechuanese pepers om het gerecht echt af te maken.
Het komt vast niet als verrassing als we je vertellen dat dit het favoriete Chinese gerecht is van onze redactie. Het leuke van dit gerecht is dat het helemaal niet moeilijk is om zelf te maken, en dat je de ingrediënten voor Kung Pao Kip in je lokale toko kunt vinden.
Fānqié jīdàn miàn (番茄鸡蛋面) is het veiligste gerecht wat je kunt nemen in China als je last hebt van buikpijn, een kater of even pittig eten wilt vermijden. Het gerecht lijkt een beetje op Foe Yong Hai in de vorm van een noedelsoep. Deze noedelsoep is vooral populair in China omdat hij snel klaar te maken is – iets dat steeds belangrijker wordt voor Chinese gezinnen door de toenemende werkdruk – en ook erg voedzaam is.
In elke provincie wordt het anders klaargemaakt, maar over het algemeen bestaat het gerecht altijd uit tomaten, eieren en noedels. Daarnaast kunnen er lente-uitjes, wortels en gember aan worden toegevoegd. Het is een van de weinige gerechten die in Sichuan zonder hete pepers gegeten worden. In de zuidelijke provincies zie je dat dit gerecht zoeter smaakt omdat de zout wordt vervangen door suiker.
Yángzhōu chǎofàn (扬州炒饭) is ongetwijfeld een van de beroemdste Chinese gerechten. Het wordt gegeten in het hele land maar oorspronkelijk komt het zoals de naam aangeeft uit Yangzhou in de provincie Jiangsu. Het is een simpel gerecht om klaar te maken omdat het veelal uit simpele ingrediënten bestaat.
De hoofdingrediënten van dit gerecht zijn rijst en eieren, waaraan allerlei ingrediënten aan worden toegevoegd. Je kunt het krijgen met hamblokjes, garnalen, erwten of vlees. Yangzhou gefrituurde rijst ziet er erg smakelijk uit door de vele felle kleuren die in het gerecht terugkomen.
De oorsprong van het gerecht kent meerdere verhalen. Sommige zeggen dat het gerecht eeuwen oud is en dateert uit 770 v.Chr doordat mensen hun overgebleven rijst niet weg wilde gooien en het opbakte met ei en wat gesnipperde ui. Anderen zeggen dat het gerecht door keizer Yang ten tijde van de sui dynastie (581-618) geïntroduceerd is in Yangzhou doordat de keizer daar vaarde met zijn vloot. Vervolgens gingen lokale chefs experimenteren met het toevoegen van allerlei ingrediënten zoals erwten en verschillende soorten paddestoelen.
Tegenwoordig staat gefrituurde rijst op menu’s in een heleboel “overzeese” Chinese restaurants en kun je het eens voor je zelf proberen!
Táng cù lǐjí (糖醋里脊) is een beroemd traditioneel Chinees gerecht dat je in bijna elk echt Chinees restaurant tegen komt. Het gerecht bestaat uit malse varkensfilet blokjes gepaneerd in zetmeel die vervolgens in een soort kokende ketchup onder gedompeld worden. Het gerecht is vooral populair in China bij vrouwen en kinderen door de zachte structuur en de zoetzure smaak.
De zoetzure saus die gebruikt wordt in dit gerecht is ontstaan ten tijde van de Tang Dynastie (618-907) en wordt sindsdien gebruikt bij het klaarmaken van vele Chinese gerechten. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Zhejiang, maar komt ook voor in de Shangdongnese, Sichuanese en cantonese keuken. Ondertussen wordt het gerecht gegeten over de hele wereld.
Je kunt een variant van dit gerecht vinden in de meeste Chinese en cantonese restaurants onder de naam Ku lo yuk.
yú xiāng ròu sī (鱼香肉丝) is een van de meest opmerkelijke maar onwijs lekkere Chinese gerechten waarbij je denkt dat je iets heel anders eet.
Yú xiāng ròu sī is een traditioneel Sichuanees gerecht dat wordt bereid met varkenshaas en Chinese gedroogde paddenstoelen.
Het rare van dit gerecht is dat het gekgenoeg naar vis ruikt. Niet op een vervelende manier, maar je krijgt hierdoor het idee dat er vis in je eten zit.
Het gerecht heet daarom ook yú xiāng (Naar vis ruikend) ròu sī (vlees reepjes). Andere ingrediënten van dit gerecht zijn gemberplakjes, dun gesneden bamboescheuten en rode en groene paprika.
De smaak van het gerecht is zoetzuur en in de Sichuan provincie kan het ook een pittige smaak hebben.
Hoewel er ‘vis’ in de naam staat, wordt er geen vis of vissaus gebruikt om dit gerecht te bereiden. De smaak van vis komt van verschillende smaakmakers, waaronder bonenpasta, zout, witte suiker, kookwijn, sojasaus en zetmeel.
De verfrissende smaak van zoet en pittig maakt dit varkensvlees gerecht een van de meest populaire Chinese gerechten om samen te eten met een grote bak rijst. Laat ons in de comments weten of je het ook naar vis vond ruiken/smaken!
Má pó dòufu (麻婆豆腐) is een pittig tofu gerecht uit de provincie Sichuan. Ho wacht, vergeet wat je weet over tofu, want dit is echt nèt een tikkeltje anders. Dit gerecht is niet vegetarisch zoals je misschien zult denken door het gebruik van tofu.
Er is geen Chinees die Má pó dòufu niet kent, al moet hier wel bij vermeld worden dat de ene Má pó dòufu de andere niet is. Wil je de meest authentieke variant proberen kun je het beste naar de Sichuan provincie gaan. Het gerecht is namelijk ontstaan in een van de wijken van Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan in 1254.
De belangrijkste ingrediënten die het gerecht de kenmerkende smaak geven, zijn chili bonen pasta uit de provincie Pixian in Sichuan (郫县豆瓣酱), gefermenteerde zwarte bonen, chili-olie, de Chao Tian Jiao peper (朝天辣椒), Sichuan-peperkorrels (die je tong een verlammend effect geven), knoflook, groene uien en rijstwijn. Daarnaast wordt water, bouillon en suiker toegevoegd.
Als je de kans krijgt om Má pó dòufu te proeven, moet je deze zeker nemen! Het is voor veel fijnproevers over de hele wereld een ware smaaksensatie.
Huíguōròu (回锅肉) betekend letterlijk vertaald “dubbelgebakken varkensvlees”. Het is een van de meest populaire gerechten dat gegeten wordt in de Sichuan provincie. Dit komt door de traditie waarbi elke 1e en 15e van de traditionele Chinese kalendermaand een feestmaal wordt gegeten waarbij Huiguorou het hoofdgerecht is.
Het hoofd ingredient van het gerecht is varkensvlees, dat wordt gestoofd, in plakjes gesneden en geroerbakt. Daarnaast worden vaak geroerbakte groenten zoals kool, paprika, uien of lente-uitjes toegevoegd. Om het gerecht op smaak te krijgen wordt gebruik gemaakt van Shaoxing-rijstwijn, hoisinsaus, sojasaus, suiker, gember, chili-en tianmianjiang-bonenpasta.
Veel mensen vinden dit gerecht lijken op yan jian rou (Chinees: 鹽煎肉; lit. ‘gezouten gebraden varkensvlees’). Maar dit gerecht wordt anders klaargemaakt en verschilt daarom van Huíguōròu.
Shuǐ zhǔ ròupiàn (水煮肉片) is een gerecht dat afkomstig is uit de traditionele Sichuanese keuken. Zeker in de provincie Sichuan, zul je niemand tegenkomen die niet weet hoe ze dit gerecht moeten maken. De bereiding is namelijk ook erg simpel en heeft wat weg van een mini “hot-pot”.
Bij de bereiding van dit gerecht wordt rundvlees, varkensvlees of vis samen met wat chilipeper en olie gepocheerd in water. Hierbij wordt het vlees eventjes in kokend water gehouden waardoor het niet meer rauw is, en toch de malsheid van het vlees behoudt. Daarna wordt het vlees samen met groenten opgediend op een schaal. Ook bij dit gerecht worden Sichuan peperkorrels en hete pepers toegevoegd om het de kenmerkende smaaksensatie te geven die je enkel in de provincie Sichuan tegenkomt.
Het zal je vast niet ontgaan zijn dat veel gerechten van deze lijst hun oorsprong vinden in de Sichuan provincie.
De Sichuan provincie staat bekend om het meest pittige eten van China, maar tevens ook om de meest culinaire gerechten van China. Echte fijnproevers kennen de provincie en weten hun weg te vinden in de kloppende culinaire hart van China.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…
Leuke site met leuke weetjes over China. Waar kan ik vinden hoe ik de gerechten die jullie noemen moet bereiden?
Hoi Marion, leuk om te horen dat je IntoChina leuk vindt!
Op dit moment hebben we nog geen recepten op de website staan maar ik kan je verwijzen naar andere site(s) die lekkere (authentieke) Chinese recepten hebben.
Kong Pao Kip – https://www.aziatische-ingredienten.nl/kip-kung-pao-recept/
Ma Po Tofu – https://www.aziatische-ingredienten.nl/mapo-tofu/
Yangzhou gefrituurde rijst – https://deliciousmagazine.nl/koken/kookvideo-4-gebakken-yangzhou-rijst/
De overige gerechten moet ik je nog verschuldigd blijven. Ik raad je zeker aan Kong Pao Kip eens te maken, een echte klassieker!
Veel succes!