Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

De zwarte lijst van Amerika en de gevolgen voor China

China komt steeds vaker negatief in het nieuws in relatie tot Amerika. Er wordt vaak gesproken over de zogenaamde zwarte lijst van Amerika waar veel Chinese bedrijven op staan. Wat deze lijst inhoudt en wat het effect is op de Chinese economie, ga ik je uitleggen in dit artikel.

Inhoudsopgave

Zwarte lijst – wat is dat?

Er wordt veel gesproken over de zwarte lijst. Maar wat houdt deze lijst nou eigenlijk in?

De zwarte lijst van Amerika wordt ook wel de entiteiten lijst of entity list genoemd.

Deze entity list houdt in dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen met de bedrijven die op deze lijst staan.

Hierdoor wordt het ook onmogelijk gemaakt voor deze Chinese bedrijven om producten te leveren aan Amerikaanse consumenten.

Naast het leveren van producten mogen de Chinese bedrijven ook geen Amerikaanse onderdelen/producten meer importeren uit Amerika.

Amerika vermijdt de Chinese bedrijven op de lijst maar roept ook bontgenoten en andere landen om hetzelfde beleid te voeren en geen zaken te doen met bedrijven op de zwarte lijst.

Bedrijven op de zwarte lijst

Op dit moment staan er 260 Chinese entiteiten op de zwarte lijst van Amerika. 136 hiervan zijn Chinese bedrijven. De andere entiteiten op de lijst zijn individuen.

Hoewel we de afgelopen jaren steeds horen dat de Amerikaanse regering Chinese bedrijven toevoegt aan deze lijst, is het niet iets compleet nieuws.

Vroeger werden er ook bedrijven toegevoegd aan de entity list, maar vaak alleen als het bedrijf daadwerkelijk verdacht werd van het stelen van staatsgeheimen of bedrijfsgeheimen die invloed hebben op de ontwikkeling van gezondheidszorg, energie en andere essentiële industrieën.

Dit jaar zijn er al meer dan 11 Chinese bedrijven toegevoegd aan de lijst onder de regering van Joe Biden.

Opvallend is ook dat Joe Biden sommige Chinese bedrijven van de lijst haalt die zijn voorganger Donald Trump op de lijst gezet heeft.

Trend merkbaar op de lijst

We hebben de zwarte lijst van Amerika geanalyseerd en zien hier een trend ontstaan.

De Chinese bedrijven op de lijst zijn op te delen in de volgende categorieën: staatsbedrijven, defensie, en bedrijven die basis grondstoffen leveren waar de economie op draait.

Maar er zit ook een ander type bedrijven die steeds meer geweerd worden door Amerika. Dat zijn de de Chinese Tech en telecom bedrijven.

Deze Chinese techbedrijven produceren bijvoorbeeld routers, beveiligingscamera’s, mobieltjes maar ook aan netwerkinfrastructuur zoals 5g technologie.

Een van deze bedrijven is Huawei die al een tijd op de zwarte lijst stond. Hierdoor mocht Huawei geen Amerikaanse of Taiwanese chips inkopen. Huawei wist door omwegen toch aan technologie te komen.

Amerika heeft daarom de regels nog extra aangescherpt in augustus 2021. Met de nieuwe regels mag Taiwanese chipmaker TSMC geen chips meer leveren aan Huawei en moet Huawei op zoek naar eigen Chips.

Chinese leger krijgt inzage in data Amerikaanse burgers
Een onderdeel van het Chinese leger focust op het verzamelen van persoonlijke data

Waarom staan bedrijven op de zwarte lijst?

Na de Chinees Amerikaanse handelsoorlog in 2018 heeft Amerika hun “Export administratie reglement” aangescherpt. Als een bedrijf aantoonbaar deelneemt aan activiteiten die de nationale veiligheid (kunnen) schenden, kan het bedrijf worden opgenomen in de entiteitenlijst.

Deze Chinese techbedrijven zijn dus niet toegevoegd omdat ze hun producten goedkoper kunnen leveren dan Amerikaanse bedrijven of dat je Chinees moet leren als je de handleiding wilt lezen.

De voornaamste reden is dat deze Chinese bedrijven de Chinese privacy wetten moeten volgen.

China heeft meer dan 17 wetten die het mogelijk maken dat de Chinese overheid toegang kan krijgen tot alle data en persoonsinformatie die wordt verzameld door Chinese bedrijven.

Als Chinese bedrijven hier geen gehoor aan geven kan de overheid:

  • Hun business licentie intrekken
  • Het bedrijf sluiten
  • Het recht tot het innen van winst en omzet afnemen
  • Website(s) van het bedrijf blokkeren
  • Andere regels instellen of het zo moeilijk maken door strafrechtelijke procedures dat het bedrijf wel moet stoppen.

Je kunt je dus wel voorstellen dat een bedrijf zoals Huawei dat over de hele wereld mobiele telefoons en 5g apparatuur levert, een enorme bak aan data binnenkrijgt.

Als de Chinese regering deze data opvraagt bij Huawei zijn ze verplicht om deze data over te dragen. Doen ze dit niet, kan dat betekenen dat ze het bedrijf moeten sluiten.

Impact van de huidige zwarte lijst

De economie van China neemt nog steeds elk jaar toe. Maar handelsrestricties kunnen wel een grote impact hebben op de Chinese economie.

Een van markten waar de hele wereld, maar voornamelijk China op leunt is de halfgeleider industrie. China produceert zelf ook chips en halfgeleiders maar kopen deze voornamelijk in bij andere landen om te verwerken in eindproducten.

Als China deze hoogwaardige Chips niet meer kan kopen in Amerika of Taiwan, zal dit een enorme klap geven aan bijvoorbeeld de smartphone markt.

China’s smartphone markt is enorm. Het land maakt 1.47miljard smartphones per jaar, en is daarmee ook de grootste smartphone producent van de wereld.

Deze smartphones hebben chips en een operating system nodig om te functioneren.

Maar ook op het gebied van operating systems kan China problemen verwachten. De Chinese markt bestaat namelijk voor 80.01% uit Android gebruikers en 19.21% uit iOS gebruikers.

Als Google geen Android meer mag leveren aan Huawei, zal het bedrijf snel met een alternatief moeten komen.

StatCounter os combined CN monthly 202010 202111

Wat merken wij van de zwarte lijst?

Op dit moment merken we als consument in Nederland nog niet veel van deze lijst. Het is natuurlijk mogelijk dat Amerikaanse bedrijven hun productie verschuiven naar Amerika waardoor de productiekosten en uiteindelijk de verkoopprijs hoger kan gaan worden.

We zagen dat begin 2021 Nederlandse telecom bedrijven hun infrastructuur hebben vervangen en massaal afscheid namen van Huawei apparatuur.

De Nederlandse inlichtingendiensten kwamen er namelijk achter dat er data werd verstuurd naar Chinese servers. Al zijn wij van mening dat ze dit van te voren hadden kunnen weten als ze op de hoogte waren van de Chinese regelgeving en de plichten van Chinese bedrijven.

Een andere mogelijkheid is dat we in de toekomst meer handelsblokkades gaan zien op technologie in de essentiële sectoren zoals de zorg, transport en energie sector.

Moeten we minder Chinese technologie kopen?

Je stelt jezelf vast de vraag of je zelf actie moet ondernemen om er voor te zorgen dat jouw data niet in China terecht komt. Wij van IntoChina adviseren altijd goed om te gaan met de data je je prijsgeeft.

Data zelf is niet zo zeer schadelijk, het wordt pas gevaarlijk als deze data gebundeld of gekoppeld wordt aan een groot systeem en wanneer het informatie wordt.

Denk goed na over de functie van het Chinese apparaat en de ruimte waar deze zich in bevind. Een stem gestuurde Chinese slimme lamp zouden wij bijvoorbeeld niet plaatsen in een kantoor waar belangrijke zakendeals worden gesloten.

We verwachten dat we in de toekomst nog veel meer gaan horen over de entity list van Amerika en van de toenemende data verzamelacties van China.

Wil je hiervan op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.

Wat is de zwarte lijst van Amerika?

De zwarte lijst, ook wel entity list genoemd, is een lijst met Chinese bedrijven waarmee Amerika geen handel meer wilt doen.

Waarom staan Chinese bedrijven op de zwarte lijst van Amerika?

Sommige Chinese bedrijven komen op deze lijst omdat ze een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van Amerikaanse burgers. De bedrijven sturen bijvoorbeeld data terug naar de Amerikaanse overheid of werken in belangrijke industrieën zoals kernenergie, defensie of de zorg.

Hoe komt het dat vooral Chinese tech bedrijven op de zwarte lijst worden gezet?

Chinese Tech bedrijven hebben de verplichting om data op te slaan op Chinese servers en door wettelijke verplichtingen moeten ze deze data delen met de regering als deze hier om vraagt.

Is Huawei verbannen in Amerika?

Amerika heeft Huawei op de entity list gezet. Dit betekent dat Huawei geen 5g technologie mag leveren aan Amerika en dat ze ook geen chipsets mogen inkopen bij Amerika.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *