Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
De Chinese vlag (her)kent iedereen. Op de rode vlag van China staan in totaal 5 sterren. Één grote ster en vier kleine in de vorm van een maan. Maar waar staan deze sterren eigenlijk symbool voor? Dat leg ik je uit in dit artikel.
In een vorig artikel schreven we over de 100 jarige historie van de Chinese communistische partij. Het is de partij die in 1921 opgericht is door o.a Mao Zedong en al regeert over China sinds 1949. Het leger won toen onder leiding van Mao Zedong de Chinese burgeroorlog en zette de Chinese nationalisten het land uit. Een nieuw tijdperk was aangebroken, het was tijd voor een nieuwe vlag. Op 27 september 1949 werd de Chinese vlag zoals wij deze kennen ingevoerd. Een vlag die volgens de communistische partij de saamhorigheid van het Chinese volk uitbeeld.
De Chinese vlag bestaat uit vijf gouden sterren die elk een betekenis hebben. De grote ster staat voor het communistische gedachtengoed. Deze ster is ook te zien op de kleding en petten die door het rode leger gedragen worden.
De overige sterren staan symbool voor pilaren van de samenleving namelijk de 4 sociale klassen van China. De arbeiders, de boeren, de kleine burgerij en de ondernemers.
Volgens de regering van China staat de rode achtergrond van de vlag voor de Chinese communistische revolutie. Het is de kleur die direct gelinkt wordt aan het communisme. Dit engelstalige artikel legt mooi uit hoe de rode kleur door de jaren heen een andere betekenis gekregen heeft. De rode kleur symboliseert revolutie, kracht en bloed. Rood is ook de traditionele kleur van de grootste etnische groepering in China – de Han-Chinezen.
Er wordt gesuggereerd dat de vijf sterren staan voor de 5 grootste ethnische groepen die in China leven. Dit komt overeen met het gedachtegoed dat in 1911 de basis vormde voor de republiek van China. Namelijk het “vijf rassen onder een vlag principe”. Het was de bedoeling dat China verder ging als één natie bestaande uit met meerdere etniciteiten waaronder Han Chinezen, de Zhuangs, Hui Chinezen, de Man Chinezen en de Oeigoeren.
De vlag van China is misschien wel één van de meest herkenbare vlaggen geworden uit de 20e eeuw. De rode kleur en de sterren doen gelijk aan China denken. Tot kort geleden voerde IntoChina een soortgelijk logo. IntoChina verbindt mensen door hun liefde voor China en de Chinese cultuur, hierbij is het belangrijk dat er geen onderscheid wordt gemaakt op sociale klasse en of afkomst. Omwille hiervan en een paar andere redenen zorgde ervoor dat IntoChina haar logo veranderde.
De Chinese vlag blijft een symbool voor revolutie en macht waarbij het communisme een sterke onderliggende rol speelt. Als het aan China ligt zal het een vlag zijn die we op steeds meer plekken gaan zien terugkomen. China koopt namelijk in een rap tempo grond op over de hele wereld. door de Chinese investeringen.
De Chinese vlag bestaat uit vijf sterren die symbool staan voor de Chinese communistische partij en de 4 sociale klassen van de volksrepubliek: de arbeiders, de boeren, de kleine burgerij en de ondernemers. De rode kleur staat voor het communistische gedachtegoed en revolutie.
Het meerendeel van de Chinese bevolking is Han-Chinees.
China heeft in totaal 5 sterren op de vlag staan. Een grote en vier kleine sterren die als een halve maan om de grote ster heen staan.
De ontwerper en bedenker van de Chinese vlag is Zeng Liansong.
De huidige Chinese vlag is ingevoerd op 27 september 1949.
Wat vind jij van de vlag van China en denk je ook dat we deze vaker in Nederland gaan zien? Laat het hieronder in een reactie weten.
Lekker verder lezen?
Bekijk deze interessante artikelen:
Deep Sea is een film die je gezien moet hebben.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Ontdek de Authentieke Wereld van Traditionele Chinese Dimsum
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Deze 10 bezienswaardigheden in Beijing mag je niet missen
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
Dit zijn 5 Chinese steden die je nu weer kunt bezoeken en niet mag overslaan
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…