Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Chinees medicijn tegen verkoudheid met coca cola?

Verkoudheid speelt zeker in de koude maanden in Nederland een grote rol, je neus zit dicht, of loopt continu. In Nederland nemen we meestal een paracetamol en vertrouwen de op de neusspray met zoutoplossing. Maar de Chinezen hebben een oude remedie tegen deze vervelende kwaal. Je zult het niet verwachten maar het werkt goed!

Inhoudsopgave

Eeuwen oud verkoudheid medicijn

De Chinese geneeskunde waarbij kruiden en specerijen gebruikt worden is meer dan 3000 jaar oud. Wetenschappers vonden namelijk schildpad schilden en botten met daarop oude geschriften die medicijnen en recepten om ze te maken beschreven.

2000 jaar geleden bestond deze remedie uit water, gember en werd er Chinese bruine suiker toe gevoegd om tot een zoete gember soep te komen. Tegenwoordig worden er andere ingrediënten gebruikt om tot het zelfde resultaat te komen.

Het recept wat we je hieronder gaan geven is in de huidige vorm dus geen eeuwenoud recept maar wordt wel door mensen in China geadviseerd op het moment dat je last hebt van verkoudheid of je zit te rillen op de bank.

Gember in warme gekookte cola werkt tegen verkoudheid

Warme Coca Cola en gember? Je had waarschijnlijk niet verwacht dat deze ingrediënten samen in dezelfde adem genoemd konden worden, maar niets is minder waar!
Deze twee ingredienten vormen samen de basis voor de oude verkoudheidsremedie.

Gember en cola gaan samen tegen verkoudheid

Het lijkt haaks op het gezondheidsadvies te staan dat zegt dat Coca Cola ongezond is, maar toch wordt deze drank gedronken om de gezondheid te stimuleren.

In China wordt gember Coca Cola 姜味可口可乐 (Jiāng wèi kěkǒukělè) dat letterlijk Gember smaak Coca Cola wordt genoemd. Sinds 2017 heeft Coca Cola ook een fles uitgebracht met speciale naar gember smakende Cola Cola.

De ingredienten van deze remedie verbaast mensen keer op keer als je ze het voor de eerste keer laat zien. Toch is het een populaire drank tijdens de winter in China. Hij staat daarnaast in veel restaurants waar je bijvoorbeeld Hotpot of andere pittige Chinese gerechten kunt eten, ook gewoon op de menukaart.

Hoe werkt het?

De gember in de drank is het actieve element wat er voor zorgt dat bacteriën worden aangepakt en je sinussen weer openen. Waarom de Chinezen hebben gekozen voor bruine suiker en later dus Coca Cola is een beetje een raadsel.

Er wordt gezegd dat de platte gekookte cola er voornamelijk voor zorgt dat je weer trek krijgt in eten en dat het de spijsvertering stimuleert. Ook zorgt de cafeïne ervoor dat je zintuigen even extra geprikkeld worden.

De drank wordt heet gedronken zodat je een dubbel warmte effect krijgt van zowel de pittige gember als de hete Coca Cola.

Recept: Gember Coca Cola tegen verkoudheid

Anti verkoudheid drank: coca cola gember

Benodigdheden

 • 1 Blikje coca cola
 • 5-6 sneetjes gember (van ongeveer 2-3 centimeter dik)
 • Timer
 • Twee schijfjes biologische citroen
 • Pannetje om alles in op te warmen

Instructies

 1. Snijd de gember in plakjes van 2-3 cm dik.
 2. Giet de Coca Cola in de pan en doe de gesneden gember hierbij
 3. Laat het 10 minuten zachtjes koken
 4. Schenk
 5. 5-6 sneetjes gember (van ongeveer 2-3 centimeter dik)
 6. Timer
 7. Twee schijfjes biologische citroen
 8. Pannetje om alles in op te warmen

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *