Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
China staat bekend als het land dat jaar in en uit positieve economische groeicijfers doormaakt en niet tevreden is met stagnerende cijfers.
Een land dat altijd ‘aan’ staat bouwt dus dag in-en-uit op haar inwoners. China telt maar liefst 1.4 miljard inwoners – dat is 81 keer het aantal inwoners van Nederland (17 miljoen).
Ongeveer 63.5% van alle Chinezen heeft een baan die bijdraagt aan de groei van China, maar wanneer rusten deze hard werkende Chinezen nou eigenlijk uit in een economie die 24/7 doorgaat?
Hieronder vind je de nationale Chinese feestdagen waarop Chinezen een vrije dag hebben.
China heeft net als wij in Nederland officiële feestdagen waarop iedere Chinees vrij is.
Kleine tip voor degene die als toerist China bezoekt: ik raad je aan niet door China te trekken op nationale Chinese feestdagen.
De drukte die je mee maakt is namelijk vele vele mate groter dan dat je in Nederland gewend bent.
Net als de rest van de wereld viert China nieuwjaardsag met een nationale vrije dag elke 1 januari.
Net zoals in Nederland begint het feest op oudejaarsavond en wordt er bij klokslag 12 uur het nieuwe jaar ingeluid.
Hoewel China sinds 1912 de westerste kalender hanteert, is het westerse nieuwjaarsfeest is niet te vergelijken met het Chinese nieuwjaar (maan festival) dat 1-2 maanden later plaats vindt.
In grote steden zoals Hong Kong, Macau en Shanghai zijn er vuurwerk shows te zien rondom de jaarwisseling, maar de echte festiviteiten laten nog even op zich wachten.
Het meest iconische feest van alle Chinese feestdagen is wel het Chinese nieuwjaar. Veel Chinezen kijken uit naar deze feestdagen omdat ze maar liefst 7 dagen vrij zijn.
Westerse bedrijven die zaken doen met China vrezen dit feest altijd een beetje omdat Chinees nieuwjaar het enige feest is waarbij zelfs de meeste fabrieken en transport bedrijven de deuren tijdelijk sluiten.
Meer over het Chinese nieuwjaar weten? Lees meer
Een van de minder bekende Chinese feestdagen onder de westerlingen is het Ching Ming Festival. Dit ‘festival’ kent vele namen maar wordt meestal Tomb sweeping day (Engels) of in het Nederlands Gravenfeest genoemd.
Deze ‘feestdagen’ draaien om het eren van voorouders. Dit is een terugkomend onderwerp bij alle Chinese feestdagen, maar op het Gravenfeest staan de overledenen centraal. Bijna elke etnische groep in China viert Ching Ming op de een of andere manier.
Op deze feestdagen bezoeken Chinezen de graven van hun ouders of overgroot ouders en zorgen dat deze er weer netjes bij staat. Opvallend is dat er ook offers gebracht worden.
Je kunt dan denken aan eten, en lekkere wijn, maar ook wierook, bloemen en zelfs (nep) geld worden bij de graven achtergelaten.
De Ching Ming ‘vakantie’ duurt 2 dagen (4 en 5 April) maar de activiteiten kunnen soms wel 10 dagen eerder plaatsvinden.
Dag van de arbeid is een van de leukere Chinese feestdagen omdat deze dag geen verplichtingen kent.
Deze dag(en) draait namelijk niet om de overledenen of om het doen van allerlei taken. Integendeel, op deze vrije dagen hebben de meeste Chinezen écht even helemaal vrij.
Internationale dag van de arbeid levert de Chinezen 3 vrije dagen op.
De dag zelf is op 1 mei, en de dag voor en de dag na 1 mei tellen ook als vrije dagen.
Weet je nog dat ik aangaf dat je vrije dagen het beste kunt vermijden als je reist door China? Dit is één van de dagen waarop je liever niet reist.
Tijdens deze vakantie worden de toeristische trekpleisters en Chinese steden drukbezocht. Het reisvolume steeg in 2021 tot wel 200 miljoen uitstapjes tijdens deze vakantie. Voor stedentrip kun je dus beter een andere dag uitkiezen.
Een van de Chinese feestdagen met veel spektakel en lekker eten is het drakenboot festival. Ook dit festival kun je kennen onder andere namen maar wordt over het algemeen het Duanwu festival genoemd.
Het drakenboot festival levert Chinezen in China, Hongkong, Taiwan en Macau een 3 daagse vakantie op.
Dit is ook een van de Chinese feestdagen die niet elk jaar op dezelfde datum is.
Dit komt omdat het wordt gevierd op de 5e dag van de 5e maand van de Chinese maankalender. Hierdoor krijgt het festival soms ook de naam ‘dubbel 5’ of 55.
Deze dagen behoren ook tot een van de drukste dagen om door China te reizen omdat veel Chinezen van het platteland reizen naar de grote steden om de verschillende festiviteiten zoals de drakenboot races en het eten van Zongzi (粽子) mee te maken.
Mid herfst festival is een van de grootste Chinese feestdagen die in China en oost Azië gevierd wordt. Deze Chinese feestdag begon als een viering van de maan en het eren van de goden.
Vandaag de dag is het een moment om (opnieuw) contact te maken met familieleden. De tradities die bij het mid herfst festival horen draaien om familiereünie en geluk.
Festiviteiten beginnen op de 15e dag van de 8e maand op de Chinese maan kalender.
Tijdens dit festival wordt de maancake yuèbǐng (月饼) gegeten welke verschillen van smaak en vorm afhankelijk waar het festival gevierd wordt.
Naast het eten van maancakes worden er ook vaak lampionnen opgelaten waarop Chinese families hun positieve gelukswensen schrijven. Als je iemand een gelukkig mid herfstfestival wilt toewensen zeg je Zhōngqiū jié kuàilè! (中秋节快乐!) wat gelukkig mid-herfstfestival betekent.
De zevende en laatste jaarlijkse Chinese feestdag is de Chinese Nationale Dag. Nationale feestdag, die elk jaar op 1 oktober wordt gevierd, herdenkt de oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober 1949.
Als onderdeel van de viering organiseert de Chinese overheid een verscheidenheid aan activiteiten, variërend van concerten tot vuurwerkshows.
Door het hele land worden patriottische versieringen getoond. De viering van de Nationale Dag omvat in bepaalde jaren ook een grote civiel-militaire parade, evenals de nationale ceremonie voor het hijsen van de vlag.
Datum | Dagen | Naam van vrije dag |
---|---|---|
1 januari t/m 3 januari | zaterdag t/m maandag | (westers) Nieuwjaar |
31 januari t/m 6 februari | maandag t/m zondag | Chinees Nieuwjaar |
3 april t/m 5 april | zondag t/m dinsdag | Ching Ming festival |
30 april t/m 4 mei | zaterdag t/m woensdag | Dag van de arbeid |
3 juni t/m 5 juli | vrijdag t/m zondag | Draken boot festival |
10 september t/m 12 september | zaterdag t/m maandag | Mid herfst festival |
1 oktober t/m 7 oktober | zaterdag t/m vrijdag | Nationale dag (stichting volksrepubliek) |
Dag van de arbeid is het drukste om te reizen
Op nationale feestdagen zijn de meeste fabrieken en winkels gesloten, maar tijdens Chinees nieuwjaar ligt het land 7 dagen stil.
De Chinese regering publiceert jaarlijks wanneer elke Chinese feestdag plaatsvindt, maar je kunt op IntoChina ook een overzicht vinden.
Dit is de dag dat de volksrepubliek China is gesticht. Wil je hier meer over weten bekijk dan dit wikipedia artikel
Lekker verder lezen?
Bekijk deze interessante artikelen:
Deep Sea is een film die je gezien moet hebben.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Ontdek de Authentieke Wereld van Traditionele Chinese Dimsum
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Deze 10 bezienswaardigheden in Beijing mag je niet missen
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
Dit zijn 5 Chinese steden die je nu weer kunt bezoeken en niet mag overslaan
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…