Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Nieuwe HSK regels 2021 – alles handig op een rijtje

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de nieuwe HSK regels die op 1 juli 2021 effectief zijn. We hoeven niet langer te speculeren want alle regels zijn bekend. Zoals je van IntoChina gewend bent kun je hier altijd materialen vinden waarmee jij kunt studeren voor deze nieuwe variant van de Chinese Level toets.

Regels voor een nieuwe HSK?

Je leest het goed, de Chinese level toets Hanyu Shuiping Kaoshi wordt herzien en deze wordt lastiger gemaakt voor beginners. Eerder schreven wij van IntoChina een gids om te starten met Chinees leren. Deze gids helpt je kennis te maken met de Chinese taal, de tonen te beheersen en om enkele karakters te herkennen.
Een belangrijk onderdeel van het Chinees leren is natuurlijk testen van je taalkennis. Hiervoor werd jaar en dag de Chinese level toets Hanyu Shuiping Kaoshi gebruikt – in kort HSK. Maar na 1 juli 2021 gaat dit systeem helemaal op de schop. Wat er precies gaat veranderen, lees je hieronder.

Problemen met de oude HSK

Waarom wordt de oude HSK aangepast?
De Chinese overheid kwam tot de conclusie dat ze de huidige manier van testen niet toereikend genoeg vinden. Het huidige systeem heeft ook wel een paar nadelen. De HSK levels zijn namelijk niet echt eerlijk verdeeld en geven niet echt een goed beeld weer van het kennen en kunnen van de student.

Om je een voorbeeld te geven: voor HSK 1 hoeft een student “slechts” 150 karakters te (her)kennen. De student hoeft geen Chinese karakters te kunnen schrijven want de antwoorden mogen in het Engels gegeven worden. Hetzelfde geldt voor HSK 2. Pas vanaf HSK 3 wordt het een stuk je moeilijker omdat hier enkel Chinese antwoorden goedgekeurd worden.

Een ander probleem dat vaak werd aangehaald is het enorme verschil tussen level 3, 4, 5 en 6 waarbij er elke keer een verdubbeling van het aantal woorden werd verwacht, met 5000 woorden op HSK 6.

Wat gaat er precies veranderen?

Oké, nieuwe regels dus, maar wat gaat er precies veranderen?
Om te beginnen komen er meerdere HSK niveaus bij. Het systeem wordt uitgebreid van 6 levels naar 9 levels.

Het nieuwe systeem wordt ook wel het “3 level met 9 banden” systeem genoemd. Dit wil eigenlijk zeggen dat er 3 levels zijn die elk bestaan uit 3 niveaus namelijk beginner (HSK1,2,3), gemiddeld (HSK4,5,6) en gevorderd (HSK7,8,9).

Het woord “faxen” wordt uit HSK verwijderd omdat het niet langer relevant is in deze tijd

Er komen nieuwe woorden bij die niet eerder in HSK gebruikt werden, en er gaan oude (niet langer relevante) woorden weg.

Hieronder zie je de nieuwe HSK regels

De nieuwe HSK regels simpel weergegeven

Examenvoorbereidingen en berichtgeving rondom de nieuwe regels bij IntoChina

Natuurlijk kun je zoals je van IntoChina gewend bent, oefenexamens en examenvoorbereidingen, tips en tricks en meer op de website vinden. Zodra deze materialen beschikbaar zijn worden ze toegevoegd aan dit artikel.

Wil je niks missen en op de hoogte blijven van alle vorderingen rondom het nieuwe HSK examen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Veelgestelde vragen over de nieuwe HSK regels

Wanneer gaan de nieuwe HSK regels in?

De nieuwe HSK standaarden gelden vanaf 1 juli 2021

Hoeveel verschilt de nieuwe HSK van de oude HSK?

Erg veel. In de nieuwe HSK zullen er 9 levels zijn in plaats van 6.
Zeker beginners gaan veel verschil merken aangezien je voor level 1 nu 500 woorden moet kennen ten opzichte van 150 met de oude regels. Zodra je 500 woorden kende had je een grote kans om HSK 3 van de oude standaard te halen.

Ook zijn oude woorden zoals “faxen” verwijderd uit de woordenlijst en vervangen door nieuwe woorden.

Hoeveel levels zitten er in de nieuwe HSK?

De nieuwe HSK 2021 zal 9 verschillende levels hebben. Het wordt ook wel het 3 level met 9 banden systeem genoemd.
De 3 levels refereren naar beginner (HSK1,2,3), gemiddeld (HSK4,5,6) en gevorderd (HSK7,8,9). De banden refereren naar de 9 verschillende HSK levels.

Hoeveel woorden moet je kennen voor elk nieuwe HSK level?

Om een nieuw level te behalen moet je steeds 300 nieuwe karakters leren.

Waarom is de nieuwe HSK moeilijker?

Het oude HSK systeem vereiste slechts 150 woorden te kennen per level. De nieuwe HSK wilt dat je voor elk level 300 nieuwe karakters leert. Met 300 nieuwe karakters per level kun je al 973 woorden maken in level 3.

Waar kan ik de nieuwe HSK oefenen?

Hier op IntoChina kan je de nieuwe HSK gaan oefenen. Alle studiematerialen zullen hier te vinden zijn zodra de nieuwe standaard beschikbaar is.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *