Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Is de verboden stad nog steeds verboden?

De verboden stad is het best bewaarde paleizencomplex van China. Het was meer dan 500 jaar de thuishaven van 24 keizers uit de ming en Qing dynastie. Het werd in die tijd gezien als het kloppende hart van het oude China. Nu velen jaren later nadat de laatste keizer het paleis heeft verlaten is de stad omgedoopt tot museum. Wat er zo mysterieus is aan de verboden stad leg ik je uit in dit artikel.

Geschiedenis van de verboden stad in Beijing

De bouw van de verboden stad begon in 1406 in opdracht van Ming dynastie keizer Yongle. Yongle was keizer in de periode 1403 – 1424.

In deze periode heeft Yongle ervoor gezorgd dat de hoofdstad van China verlegd werd van Nanjing (de zuidelijke hoofdstad) naar Beijing (de Noordelijke hoofdstad).

Keizer Yongle gaf de opdracht om de verboden stad te bouwen.
Keizer Yongle gaf de opdracht om de verboden stad te bouwen.

Beijing lag namelijk dichter bij het gebied van de mongolen waar dreiging voor zijn heerschappij vandaan kwam. Door hier een hoofdstad te stichten had hij het directe gevaar meer onder controle.

Binnen deze nieuwe hoofdstad liet hij zijn keizerlijk complex bouwen. Dit complex moest ontzag en onaantastbaarheid van de keizer uitdrukken.

Veertien jaar lang werd er door meer dan honderdduizend arbeiders gewerkt aan de verboden stad, dat de thuishaven voor 24 grote keizers in de Chinese geschiedenis is geworden.

Wat is de verboden stad?

De verboden stad is het best bewaarde paleizen complex in China. Het complex bestaat uit 768 gebouwen op een terrein van 7,2 km².

Er wordt gezegd dat de verboden stad 9999,5 kamers heeft. Ja dat lees je goed, een halve kamer. Dit komt omdat er toen werd geloofd dat enkel de hemel 10,000 kamers tot haar beschikking kon hebben.

Foto van de paleistuin uit de verboden stad
Foto van de paleistuin uit de verboden stad

Het complex is omheind door rode kasteelmuren van 10 meter hoog met daarop goudkleurige draken. Binnen deze muren ligt de verboden stad bestaande uit tempels, paleizen, bestuursgebouwen en een prachtige keizerlijke tuin.

Waarom is de verboden stad eigenlijk verboden?

De stad draagt de naam “verboden stad” omdat het een paleizen complex is waar gewone burgers niks te zoeken hebben. Het complex was tot aan 1925 enkel toegankelijk voor de keizer, zijn mandarijnen (ambtenaren) en de eunuchen (dienders van de keizer).

De troon van de keizer werd gezien als middelpunt van de aarde
De troon van de keizer werd gezien als middelpunt van de aarde

Buiten de poorten van het paleis waren keizerlijke lijfwachten gestationeerd om gewone mensen buiten te houden, zowel om de veiligheid van de keizer en zijn koninklijke familie te beschermen als om de macht van de keizer te demonstreren.

De feodale keizers van China besteedden veel aandacht aan de hiërarchische ordening. Ze beschouwden zichzelf als de zonen van de hemel.

Kwam je als burger toch in de verboden stad, zonder toestemming van de keizer, dan stond je de doodstraf te wachten.

The Last Emperor

De laatste keizer Puyi (Qing-dynastie) verliet in 1924 het paleis. Waarna de stad niet langer bewoond was door keizers en de trend was doorbroken.

In 1987 kwam de speelfilm “The Last Emperor” uit die gebaseerd is op het leven van de laten keizer van China.

Bernado Bertolucci was de allereerste regisseur die toestemming kreeg om uitgebreid opnames te maken in de verboden stad.

Voor veel westerlingen maar ook Chinezen was dit het eerste moment dat ze een kijkje kregen in de verboden stad waar ze alleen maar generatie na generatie verhalen over hebben gehoord.

Nu niet meer verboden

De verboden stad is sinds 1925 niet meer verboden. Sterker nog het is toen omgedoopt tot museum. Een museum waar keizerlijke collecties getoond worden en andere voortreffelijke kunstwerken uit de oudheid.

Enkel tijdens de culturele revolutie in China (1966-1967) werd de Verboden Stad toch weer even verboden en waren het museum en de andere gebouwen tijdelijk niet toegankelijk. Men was namelijk bang dat de troepen van Mao schade zouden toebrengen aan de oude gebouwen.

Sinds 1987 is de verboden stad ingeschreven door Unesco als werelderfgoed vanwege de prachtige architectuur en symbolische waarde van de stad als kloppend hard van het oude Chinese keizerrijk.

Hoewel de stad nu niet langer verboden is, is een gedeelte van de verboden stad niet toegankelijk voor het publiek. Deze gebieden worden nog hersteld of zijn de delicaat voor openbare toegang.

Ben jij ook van plan om de Verboden Stad te gaan bekijken of heb je deze al bezocht? Laat het hieronder weten in de comments.

Veelgestelde vragen over de verboden stad

Hoe oud is de verboden stad?

De verboden stad is nu 602 jaar oud, te rekenen vanaf 1420 toen de stad volledig werd afgerond.

Hoe groot is de verboden stad?

De Verboden Stad heeft een oppervlakte van 72 hectare. 7,2 km².

Wie woont er nu in de verboden stad?

De Verboden Stad was vroeger de residentie van keizers. Nadat de laatste keizer van China het paleis in 1925 verliet, werd het een museum dat open was voor het publiek. Nu is het de meest populaire toeristische attractie in Peking (de Grote Muur niet meegerekend).

Waarom is de verboden stad gebouwd met 9999,5 kamers?

Volgens de legende had keizer Yongle, die de Verboden Stad bouwde, oorspronkelijk de bouw van 10.000 kamers gepland.
De nacht voordat hij het bevel uitvaardigde, droomde hij echter dat de God van de hemel erg boos was en hem vertelde dat het aantal kamers dat hij had gepland voor de Verboden Stad hetzelfde was als het aantal paleizen in de hemel, namelijk 10.000. Daarom werd de Verboden Stad gebouwd met een halve kamer minder dan gepland. De halve kamer is een kleine kamer aan de westkant van de eerste verdieping van Wenyuan Pavilion.

Welke film is opgenomen in de verboden stad?

The Last Emperor was de eerste speelfilm die op grote schaal in de Verboden Stad mocht worden opgenomen. Na deze film, om de culturele overblijfselen te beschermen, staat de Verboden Stad niet langer filmen toe.

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *