Niks meer missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!
Als je ooit in China bent geweest of eens bij een Chinese familie thuis hebt gegeten dan weet je dat Chinese pepers niet om te grappen zijn. De Chinese peper is een van de belangrijkste ingrediënten uit de Chinese keuken. Dit artikel vertelt je meer over de verschillende pepers en neemt je mee naar de meest pittige plek van China.
Door de belangrijke rol die de Chilipeper heeft in China zou je denken dat de peper ook van origine uit China komt. Dit is echter niet zo. Chili pepers waren nog helemaal niet bekend in Azie tot ongeveer de 15e eeuw toen ze als zaadjes meegebracht werden via handelaren via de zijde route vanuit Amerika.
Allereerst is het belangrijk om te weten dat pittigheid zoals wij deze kennen in de westerse keuken niet te vergelijken is met wat pittig betekent voor de Chinezen. De meesten onder ons zullen tabasco op een pizza doen, en een lekkere groene of rode peper in de Indiase curry. Maar wat brood is voor Nederlanders is de Chinese peper voor Chinezen, het is bijna niet uit een dieet weg te denken.
De een kan goed tegen pittig eten en de ander vindt het verschrikkelijk. Het meten van pittigheid daarentegen is niet subjectief. Er is namelijk een meetsysteem uitgevonden door Wilbur Scoville waarmee je de pittigheid van chilipepers en pittige sauzen kunt meten. Dit systeem heet de Scoville schaal. Voor de gemiddelde Nederlander wordt een gerecht als pittig ervaren zodra deze tussen de 500-1000 Scoville eenheden ligt.
Enkele voorbeelden:
Sambal oelek – 2000 Scoville
Tabasco – 5000 Scoville
Dit is een greep uit enkele Chinese pepers van minst pittig tot pittig.
Deng Long Jiao / 灯笼椒
ook wel de Lantern Chili genoemd
Deze Chinese peper heeft een bolle vorm en valt daardoor makkelijk op.
Scoville: 1.000-1.500
Er Jing Tiao / 二荆条
Deze Chinese peper heeft een J vorm en kan tot 15 cm lang zijn. Ziet er altijd een beetje verschrompeld uit.
Scoville: 5.000-10.000
Chao Tian Jiao / 朝天椒
Deze Chinese peper wordt Facing-heaven pepper genoemd en is tussen de 3 en 6 cm lang. Deze peper groeit om hoog met de punt.
Scoville: 10.000-20.000
Zi Dan Tou / 指天椒
Wordt ook wel de Bullet head pepper genoemd. Deze peper lijkt op de punt van een kogel.
Scoville: 15.000-30.000
Xiao Mi Jiao / 小米辣
Ook wel de kleine rijstpeper genoemd.
Deze peper is klein dun en puntig
Scoville: 30.000-50.000
Qi Xing Jiao / 七星椒
Ook wel de: Seven Star Chili genoemd. Hij ziet er uit als een normale chili maar groeit in bosjes van 7 stuks.
Je hebt best pech als je deze verward met een normale Chili want hij is een heel stuk pittiger.
Scoville: 50.000-100.000
Veel Chinezen zien de provincie Sichuan (四 sì – vier 川 chuān – rivier) als de plek met de meest pittige gerechten van China. Sichuan met de hoofdstad Chengdu staat niet alleen bekend om het pittige eten, maar ook de vele culturele bezienswaardigheden. Enkele bekende Sichuanese gerechten zijn:
Sìchuān huǒguō – 四川火锅
Má pó dòufu – 麻婆豆腐
Deze peper is vernoemd naar de provincie Sichuan, maar is niet pittig zoals de pepers die je hierboven aantreft. De Sichuan peperkorrel wordt ook wel huā jiāo / 花椒 genoemd. Deze peperkorrel heeft een geheel eigen smaak en geur die je eigenlijk nergens mee kunt vergelijken. Het is een friszure smaak die wat weg heeft van een citrusvrucht.
Je moet deze peper echt een keer geproefd hebben want deze korrel is erg speciaal. hij heeft namelijk een verlammend effect op je tong. Dit effect in combinatie met de smaak geeft een enorme sensatie in je mond.
Het tong verlammende effect van de Hua jiao is niet iets om bang voor te zijn. Het heeft wat weg van het effect dat je ervaart wanneer je met je tong een batterij aanraak. Deze smaaksensatie wordt door de Chinezen ma (麻) genoemd.
In onderstaande video kun je zien hoe Chinese pepers verwerkt worden. Deze worden namelijk met honderden tegelijk verwerkt voor verschillende sauzen, en andere pittige producten. De werknemers moeten aan het einde van de dag wel goed hun handen wassen want anders kan het toch wel goed prikken.
Zelf benieuwd geworden naar deze Chinese pepers of naar de Hua Jiao? Zoek je lokale Toko op en vraag naar enkele gerechten. Veel zijn niet moeilijk om te maken en geven je toch een goede kijk op de pittigheid van de pepers. Wil je liever meer Chinese woorden leren zodat je in het restaurant om minder pittig eten kunt vragen? Lees dan onze Chinees gids
Lekker verder lezen?
Bekijk deze interessante artikelen:
Deep Sea is een film die je gezien moet hebben.
Wanneer je denkt aan de laatste ontwikkelingen in Chinese cinema, is “Deep Sea” (Shen Hai)…
Ontdek de Authentieke Wereld van Traditionele Chinese Dimsum
Dimsum, een culinaire kunstvorm die diep geworteld is in de Chinese cultuur, biedt een fascinerende…
Deze 10 bezienswaardigheden in Beijing mag je niet missen
Beijing, de hoofdstad van China, is een stad vol geschiedenis, cultuur en indrukwekkende bezienswaardigheden. In…
Dit zijn 5 Chinese steden die je nu weer kunt bezoeken en niet mag overslaan
China is een land vol geschiedenis, cultuur en adembenemende landschappen. Na een lange periode van…