Niks meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden bij nieuwe content!

Chinese pepers – dit zijn 6 soorten die je moet kennen.

Als je ooit in China bent geweest of eens bij een Chinese familie thuis hebt gegeten dan weet je dat Chinese pepers niet om te grappen zijn. De Chinese peper is een van de belangrijkste ingrediënten uit de Chinese keuken. Dit artikel vertelt je meer over de verschillende pepers en neemt je mee naar de meest pittige plek van China.

Oorsprong van de chilipeper in China

Door de belangrijke rol die de Chilipeper heeft in China zou je denken dat de peper ook van origine uit China komt. Dit is echter niet zo. Chili pepers waren nog helemaal niet bekend in Azie tot ongeveer de 15e eeuw toen ze als zaadjes meegebracht werden via handelaren via de zijde route vanuit Amerika.

Handelsschepen brachten chili mee
Handelsschepen brachten chili zaden mee

Nederland vs China

Allereerst is het belangrijk om te weten dat pittigheid zoals wij deze kennen in de westerse keuken niet te vergelijken is met wat pittig betekent voor de Chinezen. De meesten onder ons zullen tabasco op een pizza doen, en een lekkere groene of rode peper in de Indiase curry. Maar wat brood is voor Nederlanders is de Chinese peper voor Chinezen, het is bijna niet uit een dieet weg te denken.

Pittige gewoontes in Azie zitten tussen de pepers
Pittige gewoontes

Hoe pittig is pittig?

De een kan goed tegen pittig eten en de ander vindt het verschrikkelijk. Het meten van pittigheid daarentegen is niet subjectief. Er is namelijk een meetsysteem uitgevonden door Wilbur Scoville waarmee je de pittigheid van chilipepers en pittige sauzen kunt meten. Dit systeem heet de Scoville schaal. Voor de gemiddelde Nederlander wordt een gerecht als pittig ervaren zodra deze tussen de 500-1000 Scoville eenheden ligt.

Enkele voorbeelden:
Sambal oelek – 2000 Scoville
Tabasco – 5000 Scoville

De verschillende soorten Chinese pepers

Dit is een greep uit enkele Chinese pepers van minst pittig tot pittig.

image
Deng Long Jiao peper

Deng Long Jiao / 灯笼椒
ook wel de Lantern Chili genoemd
Deze Chinese peper heeft een bolle vorm en valt daardoor makkelijk op.
Scoville: 1.000-1.500

Er Jing Tiao / 二荆条
Deze Chinese peper heeft een J vorm en kan tot 15 cm lang zijn. Ziet er altijd een beetje verschrompeld uit.
Scoville: 5.000-10.000

Er jing Tiao
Er Jing Tiao
Chao Tian Jiao Chili peper
Chao Tian Jiao peper

Chao Tian Jiao / 朝天椒
Deze Chinese peper wordt Facing-heaven pepper genoemd en is tussen de 3 en 6 cm lang. Deze peper groeit om hoog met de punt.
Scoville: 10.000-20.000

Zi Dan Tou / 指天椒
Wordt ook wel de Bullet head pepper genoemd. Deze peper lijkt op de punt van een kogel.
Scoville: 15.000-30.000

zi dan tou
Zi Dan Tou peper

Xiao Mi Jiao
Xiao Mi Jiao peper

Xiao Mi Jiao / 小米辣
Ook wel de kleine rijstpeper genoemd.
Deze peper is klein dun en puntig
Scoville: 30.000-50.000

Qi Xing Jiao / 七星椒
Ook wel de: Seven Star Chili genoemd. Hij ziet er uit als een normale chili maar groeit in bosjes van 7 stuks.
Je hebt best pech als je deze verward met een normale Chili want hij is een heel stuk pittiger.
Scoville: 50.000-100.000

Xing Qi Jiao
Xing Qi Jiao peper

De meest pittige plek van China

Veel Chinezen zien de provincie Sichuan (四 sì – vier 川 chuān – rivier) als de plek met de meest pittige gerechten van China. Sichuan met de hoofdstad Chengdu staat niet alleen bekend om het pittige eten, maar ook de vele culturele bezienswaardigheden. Enkele bekende Sichuanese gerechten zijn:

Sìchuān huǒguō – 四川火锅

Sichuanese hot pot - enorm pittig gerecht
Typisch Sichuanees gerecht. Sichuan Hot Pot. Pittig to the max!

Má pó dòufu – 麻婆豆腐

Ma Po tofu een sichuanees gerecht
Ma Po tofu. Bron- themalamarket.com

Naamsverwarring: Sichuan peper

Deze peper is vernoemd naar de provincie Sichuan, maar is niet pittig zoals de pepers die je hierboven aantreft. De Sichuan peperkorrel wordt ook wel huā jiāo / 花椒 genoemd. Deze peperkorrel heeft een geheel eigen smaak en geur die je eigenlijk nergens mee kunt vergelijken. Het is een friszure smaak die wat weg heeft van een citrusvrucht.

Je moet deze peper echt een keer geproefd hebben want deze korrel is erg speciaal. hij heeft namelijk een verlammend effect op je tong. Dit effect in combinatie met de smaak geeft een enorme sensatie in je mond.

Tong verlammend effect

Het tong verlammende effect van de Hua jiao is niet iets om bang voor te zijn. Het heeft wat weg van het effect dat je ervaart wanneer je met je tong een batterij aanraak. Deze smaaksensatie wordt door de Chinezen ma (麻) genoemd.

image edited
Sichuan peper afgebeeld

Hoe worden Chinese pepers verwerkt?

In onderstaande video kun je zien hoe Chinese pepers verwerkt worden. Deze worden namelijk met honderden tegelijk verwerkt voor verschillende sauzen, en andere pittige producten. De werknemers moeten aan het einde van de dag wel goed hun handen wassen want anders kan het toch wel goed prikken.

Zelf benieuwd geworden naar deze Chinese pepers of naar de Hua Jiao? Zoek je lokale Toko op en vraag naar enkele gerechten. Veel zijn niet moeilijk om te maken en geven je toch een goede kijk op de pittigheid van de pepers. Wil je liever meer Chinese woorden leren zodat je in het restaurant om minder pittig eten kunt vragen? Lees dan onze Chinees gids

Heb jij niet het geduld van een monnik?

Vul je naam en e-mail in, en je ontvangt nieuwe artikelen direct in jouw inbox.

Lekker verder lezen?

Bekijk deze interessante artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *